Pasta „bezjajeczna” i wartości cieciorki

Pasta „bezjajeczna” i wartości cieciorki

Jako, że pogoda na w końcu rozpieszcza, a do tego na bazarkach króluje moc warzyw i owoców, u nas dominują pasty, dipy i świeże warzywa do chrupania 😉 Dziś zagościła klasyka kuchni wegańskiej, czyli pasta pseudojajeczna z cieciorki i jagły.

Ciecierzyca i jej składniki odżywcze

Ciecierzyca to przede wszystkim wspaniałe źródło roślinnego dobrze przyswajalnego białka. Razem z jagłą (węglowodanem) tworzy związek umożliwiający lepsze przyswajanie aminokwasów. Co więcej cieciorka wzmacnia śledzionę, nerki i osierdzie. Jest zasobna w fosfor, potas, wapń, kwas foliowy i większość witamin B. Przeważa również wśród roślin strączkowych pod względem ilości żelaza.

W końcu cieciorka jest szczególnie pomocna przy niedokrwistości oraz obfitych miesiączkach. Warto wspomnieć, że jej spożycie przyczynia się do spadku poziomu złego cholesterolu. Udowodniono również jej dobroczynne działanie w profilaktyce nowotworów.

Pasta „bezjajeczna”

(wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia)

Składniki:
100 g jagły
200 g cieciorki
łyżeczka kurkumy
2 cebule dymki
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta chili, pieprzu
2 żabki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
garść świeżej bazylii i pietruszki
łyżeczka soli

Przygotowanie:
Cieciorkę zamoczyć na noc i ugotować wg tego przepisu. Ugotować kaszę jaglaną z przyprawami. Zmiksować wszystkie składniki razem z odcedzoną cieciorką oprócz dymki. Całą dymkę posiekać drobno i wmieszać w masę, doprawić i gotowe! Przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego!

Bibliografia:
Jaglany Detoks, Marek Zaremba
Żywność Twój Cudowny Lek, Jean Carper

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments