Pasztet grochowy z kokosem i słoneczna witamina D

Pasztet grochowy z kokosem i słoneczna witamina D

Witamina D to kolejna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest jej bardzo dużo w różnego rodzaju rybach od węgorza po łososia. Właśnie dlatego weganie często ją suplementują, czy słusznie?

Co w sobie kryje?

Otóż witamina D kryje w sobie ogromny potencjał. Podstawowa jej funkcją jest ochronna. Jak dowodzą badania, kobiety z niedoborem tej witaminy mają skłonność do zachorowań na raka sutka. Okazuje się, że witamina D chroni również przed rakiem jelita grubego. Witamina D spowalnia rozwój komórek nowotworowych. Kobiety po 22 roku życia powinny spożywać 5 mikrogramów (200 jednostek międzynarodowych). Jest to tyle samo co pobyt na słońcu około kilkudziesięciu minut dziennie. Pod wpływem słońca skóra ma możliwość syntetyzowania witaminy D.

Witamina D chlubi się dobroczynnym wpływem na kości. Wzmacnia ona kości, u starszych kobiet (po menopauzie) zapotrzebowanie jest o 10 % większe. Zapotrzebowanie wynosi około 200 jednostek międzynarodowych. Wskazana jest jej suplementacja w zimie i w okresie kiedy przebywanie na słońcu jest niemożliwe.

Niedobór i nadmiar

Wspomaga także funkcjonowanie wielu układów jak np. nerwowego oraz krążenia, a w tym o prawidłową pracę serca. Niedobór przyczynia się nie tylko do powstawania nowotworów, ale również do osteoporozy, ale też rozwój wielu chorób w tym chorób układu krążenia.

Należy pamiętać, że w przypadku suplementacji istnieje ryzyko przedawkowania. Wskazane jest najpierw sprawdzić ilość witaminy D poprzez badanie morfologii na zawartość jej w organizmie. Nadmiar może skutkować upośledzeniem funkcjonowania nerek oraz rytmu serca.

Łapmy, więc promienie słoneczne póki jest możliwość! A dziś wyjątkowo słoneczny pasztet 🙂

Pasztet z kokosem

(wegańskie, bezglutenowe)

Składniki
160 g grochu
120 g kaszy jaglanej
łyżeczka kurkumy, cynamonu, soli
szczypta chili, pieprzu, imbiru
3 cebule
2 pietruszki
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
2 marchewki
2 łyżki mielonego lnu
100 g wiórków kokosowych
3 liście laurowe
szczypta lubczyku, cząbru, majeranku, bazylii, oregano
3 kulki ziela angielskiego


Przygotowanie:
Groch zalać na parę godzin (niekoniecznie, ale będzie szybciej się gotował). Cebule obrać i posiekać, następnie smażyć na wolnym ogniu na oleju do nabrania koloru. Kolejno obrać warzywa i posiekać w drobną kostkę, dorzucić do cebulki razem z odcedzonym grochem, kaszą jaglaną, kokosem i 600 ml wody oraz przyprawami. Dusić do miękkości, około 30 minut. Mieszając i dolewając wody w razie konieczności. Wyjąć ziele i liście. Ostatecznie zmiksować na gładko z resztą składników, doprawić. Na koniec piec 40 minut w 180 st. C.

Bibliografia:
Jean Carper „Żywność twój cudowny lek” 
https://ncez.pl

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o