Pasztet pomidorowy z kaparami i wegańskie Alleluja!

Pasztet pomidorowy z kaparami i wegańskie Alleluja!

Kochani cóż zrobić przyszło nam spędzić te święta na kwarantannie. Dlatego zwłaszcza w tym czasie chcemy Wam życzyć pogodnych świąt, bądźcie dla siebie dobrzy i wyrozumiali. Wiemy jakie to trudne, kiedy przebywa się z kimś bez przerwy w czterech ścianach. Jednak pamiętajmy, że urazy zostają na zawsze i zżerają nas od środka. Niech Wasze życie wypełnia jedynie serdeczność, radość i tylko pozytywne emocje! Zostańcie w domu i przeżywajcie w nim święta jak najlepiej tylko to możliwe!

Jak wygląda święconka

Jeśli chodzi o naszą parę to pierwsze wspólne śniadanie wielkanocne, rok temu niestety Łukasz był w pracy. Tak więc w tym roku pierwszy raz od lat będzie “mieszany” stół, z jajkami i innymi ulubieńcami Łukasza :). Dobrze wiecie, że tradycje razem z moją rodziną zaczęłam ustanawiać od zera. Nie ma u nas wielu “klasycznych” potraw. Mało tego, zapomniałam już co jest klasyczne. Pamiętam, że przez te ostatnie lata w moim koszyczku był pasztet strączkowy, smalczyk z fasoli, pieczywo, sól i pieprz, woda, chrzan, babka.

Choć w tym roku ze święconką nie pójdziemy to skład trochę by się zmienił, dodalibyśmy jajka, ser, wędlinę, bo już nie jestem ja i moja ideologia, teraz jesteśmy my i szacunek do siebie i swoich poglądów, upodobań. To bardzo ważne, żeby się akceptować, tolerować i nie oceniać. To podstawa zdrowej relacji.

Propozycje na Wielkanoc

Tak jak mówiłam pasztet to dla mnie podstawa idealny będzie taki z grochem i kokosem nie sposób mu się oprzeć, każdy się nim zawsze zajada. Dla wielbicieli zielonego polecam pasztet z jarmużem <3. Natomiast dla tych innowacyjnych paszteciki na cieście z tarty, czyli tartaletki, a dla tych, którzy mają w domu szkraby paszteciki w fikuśnych kształtach.

Do pasztecików świetnie się sprawdzi chrzan oraz kremowe, aksamitne pasty zarówno “klasyczny” smalczyk z fasoli oraz coś dla wielbicieli jajecznych klimatów. Pamiętamy także o miłośnikach masnych hummusów, którzy z pewnością zadowolą swoje podniebienia!
I oczywiście pyszne pieczywo pełnoziarniste z uprażonymi orzechami i nasionami, a także kremowym “masełkiem”. Natomiast dla tych, którym przejadł się już chleb pyszne wytrawne ciasto z warzywami zwane pają do zrobienia w 5 minut, potem już tylko kwestia siedzenia w piecu ;). Na dodatek coś lekkiego na przykład sałatka z pieczonym batatem i świeżym granatem, a może i coś dla lubiących tofu.

No i na koniec coś słodkiego może pyszne muffino- bułeczki bananowe? Wszyscy pieką babki, a że formy na babkę nie mam i w sumie definicje tworzę własne podsynę Wam również przepis na wilgotne ciacho marchewkowe, które babką być może :). A jak wiosna to i lekki bezserniczek się sprawdzi!

Do wyboru do koloru, u mnie dziś udany eksperyment, bo zdążył już zniknąć! Poniższy pasztet!

Pasztet pomidorowy z kaparami

(bezglutenowy, wegański)
Składniki:
cebula
olej do smażenia
4 ząbki czosnku
10 łyżek passaty pomidorowej
60 g kaparów
10 suszonych pomidorów
200 g białej fasoli
łyżeczka kurkumy, słodkiej papryki, soli
pół łyżeczki pieprzu
szczypta lubczyku, estragon, majeranku
4 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:
Fasolę ugotować, wg tej instrukcji lub kupić w słoiku. Cebule obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju, smażyć, aż cebula będzie złota, następnie dorzucić niedbale pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pomidory i passatę, dusić parę minut na wolnym ogniu z dodatkiem paru łyżek wody. Dorzucić fasolę i przyprawy, zmiksować na gładko. Doprawić, dodać płatki i powtórnie zmiksować. Dodać kapary i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Piec około 40 minut w 180 st. C. Wyciągnąć i wystudzić. Jeść pokrojone na pieczywie bądź ze świeżymi warzywami no i koniecznie z chrzanem!

Smacznego! 😉 I jeszcze raz Wesołego Alleluja!

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o