Pasztet z pieczarek i papryki oraz sałatka z tofu

Pasztet z pieczarek i papryki oraz sałatka z tofu

Mam wrażenie, że nieustannie trwa burza wokół soi. Jedni mówią, że zła inni, że wspaniała, natomiast jeszcze inni nie wyobrażają sobie życia bez tofurnika, tofucznicy, grillowanego tofu, tempeh czy zupy miso.

Mam taką propozycję- skończmy szukać informacji u źródła, które zachwala pewien styl życia, pewien produkt, a neguje inny.

To tak jakby sprawdzić na stronie gazety “A” czy gazeta “B” jest rzetelna, polecana, albo godna zaufania- założę się, że, albo gazeta “A” w ogóle nie wspomni o konkurencji, bo i po co, albo stwierdzi, że tamta nie jest warta uwagi.

Jeśli chcesz sprawdzonej, potwierdzonej i faktycznej wiedzy kieruj się w stronę literatury medycznej oraz badań naukowych.

Soja- ryzyk fizyk

Badania nad soją były prowadzone już od drugiej połowy XX wieku. Wyniki przemawiały za tym, że soja zmniejsza poziom cholesterolu. Kolejnym istotnym aspektem jest fakt obniżenia skutków nadmiernego spożywania tłuszczów.

Stwierdza się, że soja przeciwdziała powstawaniu zmian miażdżycowych, co więcej cofa ich skutki. Jednak jej działanie jest najefektywniej kiedy widoczne jest podłoże genetyczne problemów z wysokim cholesterolem.

Soja jest wskazana u osób chorujących na cukrzyce, znajduje się w czołówce pokarmów nie powodujących skoku cukru.

Nie trzeba rezygnować z mięsa, by cieszyć się zdrowymi i młodymi tętnicami, wystarczy dodać soję do posiłku zawierającego mięso.

“Sojowa pigułka antykoncepcyjna?”

Należy jednak pamiętać, że soja zawiera estrogeny i może ograniczać płodność. Naukowcy twierdzą, iż kobiety jedzące soję nie tylko mają problemy z zajściem w ciążę, ale równie często soja wykazuje u nich właściwości wczesnoporonne.

Warto rozważyć wszelkie za i przeciw i pamiętać o jednym- wszystko można, ale wszystko z umiarem. Powiem szczerze, kiedyś piłam mleko sojowe, na co dzień do kawy, teraz jedynie w kawiarni, gdy nie ma innej alternatywy. Natomiast jako taką soję (tutaj w postaci tofu) jem drugi raz w życiu 😉

Pasztet z pieczarek i papryki oraz sałatka z tofu

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki na prostokątną formę o wymiarach 27 x 13 x 6 cm:
czerwona papryka
200 g pieczarek
cebula
200 g soczewicy czerwonej
100 g kaszy jaglanej
olej rzepakowy do smażenia
pół szklanka mielonego lnu
garść oliwek zielonych
łyżeczka majeranku, ziół prowansalskich, soli
szczypta chili, pieprzu

Przygotowanie:
Kasze i soczewicę połączyć i przepłukać. Ugotować wg przepisu razem z przyprawami. Cebulę posiekać i zeszklić, dodać paprykę i pieczarki. Dusić do momentu, aż woda odparuje. Zmieszać wszystkie składniki, doprawić i przełożyć na wysmarowaną olejem formę, po przełożeniu posmarować również wierzch pasztetu. Piec 50 minut w 180 stopniach C.

Sałatka z czosnkowym tofu

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki:
garść roszponki
2 pomidory
pół małego opakowania tofu czosnkowego
parę liści sałaty masłowej
ulubione kiełki

Sos:
sok z połowy cytryny
2 łyżki dobrej musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli, pieprzu, chili, ziół prowansalskich
2 łyżki lodowatej wody

Przygotowanie:
Warzywa porządnie umyć i posiekać w kostkę. Wszystkie składniki na sos zmieszać w kubeczku, na koniec polać sosem.

Smacznego!

Bibliografia:
Jean Carper “Apteka żywności”

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Narwana ZieleninaAnna Lena Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anna Lena
Gość

Ja soje jem sporadycznie, ale lubie czasem zjesc tofu, czy przygotowac ciasto na mleku sojowym. Tak, jak piszesz, wszystko jest dla ludzi. Pozdrawiam smacznie Anna Lena 😃