Piernikowe ciasto marchewkowe z białą polewą

Piernikowe ciasto marchewkowe z białą polewą

To ciasto było moim pierwszym pieczonym, nie byłam pewna czy wyjdzie puszyste z ciężkiej mąki jaką jest gryczana, ale jest fenomenalna. Lekkie, puszyste, wilgotne, delikatne!

Waleczna marchewka

Jego dodatkowym atutem jest marchewka, która cieszy się bogactwem składników odżywczych. W ciągu ostatnich lat miliony dolarów “poszły” na badania dotyczące wpływu marchwi nad cofaniem się nowotworów.

Badacze, epidemię, którą sami na siebie sprowadziliśmy nazywają -nowotworową. A wszystko to przez palenie papierosów i zanieczyszczenie środowiska. Ratujący jest fakt, iż cały czas trwają poszukiwania metod zapobiegania, leczenia oraz minimalizowania skutków ubocznych raka oraz innych chorób cywilizacyjnych.

Epidemii tej możemy częściowo przeciwdziałać poprzez jedzenie zielonych i pomarańczowych roślin. Powszechnie mówi się dużo o karotenoidach i choć kojarzą się one z marchewką (słusznie) to jedynie wierzchołek góry lodowej. Nie bez powodu wspomina się o pomarańczowych, czerwonych i zielonych owocach oraz warzywach, bo to właśnie one zawierają karotenoidy.

Odpowiedź w beta- karotenie

Najwięcej beta- karotenu znajdziemy właśnie w marchwi, batatach, szpinaku, jarmużu oraz kabaczkach. Badania na ten temat były długo testowane na zwierzętach. Jednak już jest ich potwierdzenie w leczeniu ludzi. Mamy potwierdzenie tego iż karotenoidy działają przeciwnowotworowo nawet u osób, które paliły tytoń przez wiele lat!

Wykazano również, że osoby oszczędnie dawkujące beta- karoten mają siedmiokrotnie większe szanse na zachorowanie, niż osoby jedzące choćby jedna marchew dziennie. Właśnie tylko marchwi oraz innych zielonych i pomarańczowych roślin chroni nas przed rakiem. Warto pamiętać, że taka ilość chroni osoby, które kiedyś paliły, nie zaś tych czynnie palących.

Ponadto beta- karoten jest przeciwutleniacze co daje mu dużo większą moc, niż tylko walka z nowotworami i przeciwdziałanie im. Jest on bowiem nierozłącznym czynnikiem odporności, zapobiega infekcją, a także opóźnia procesy starzenia.

Sprytna natura roślin

Wiele osób zamiast jeść warzywa i owoce ułatwia sobie życie suplementami. Oczywiście, można w niektórych wypadkach trzeba, ale nie na zasadzie “nie chce mi się obierać marchwi, wezmę tabletkę”. Jest to bardzo interesujące zagadnienie. Po pierwsze dlatego, że suplementy nie wchłoną się jeżeli organizm jest zanieczyszczony i obciążony. Po drugie kiedy wyizolujemy z rośliny składniki chemiczne, powoduje to utracenie ich właściwości, które miały całościowo. W sytuacji pozyskiwania tych składników-“wyjmowania z rośliny tego co nam służy”, składnik ten powinien działać zgodnie z potwierdzonymi wynikami badań na jego skuteczność. Niestety tak się nie dzieje…

Weźmy przykład groszek, który ma działanie antykoncepcyjne u mężczyzn. Izolując z groszku związek chemiczny, który przypuszczalnie działa plemnikobójczo w teorii, w praktyce nie spełnia on swojej roli tak jak zjedzenie całego grochu. W czego wniosek, że naturę jakkolwiek zastępując zawsze natrafimy na “ścianę”.

“Efekt koktajlu”

Ciekawym zjawiskiem jest również tak zwany “efekt koktajlu”, stwierdzono bowiem, że część zielonych i pomarańczowych roślin ma niewielką ilość beta- karotenu, mają za to luteiny, które najbardziej czynne, wśród nich znajdziemy szpinak, kapustę czy brukselkę. Dzięki zmieszaniu “koktajlu” zawierającego luteiny i beta- karoten oraz innych przeciwutleniaczy zwiększa się ich działanie. I znowu potwierdza się fakt całościowego spożywania warzyw i owoców, nie zastępowania ich tabletkami.

Pamiętaj! Im wyrazistszy kolor pomarańczowy i zielony tym karotenoidów więcej w roślinie. Jedz więc morele, brokuły, brukselki, dynię, bataty, pomarańcze, granaty, pomidory, białą kapustę, sałatę i jarmuż i ciesz się zdrowiem i urodą!

Piernikowe ciasto marchewkowe z białą polewą

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm:
120 g daktyli
300 ml wody
300 g marchwi
200 g mąki gryczanej
30 g mielonego siemienia lnianego
30 g ksylitolu
łyżka przyprawy piernikowej
łyżeczka soli, proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
60 ml oleju z pestek winogron
sok z polowy cytryny
skórka z całej cytryny

Polewa:
5 łyżek tahini
6 łyżek ksylitolu
łyżka soku z cytryny
garść wiórek kokosowych
5 łyżek nasion chia
łyżeczka oleju kokosowego
10 łyżek wrzątku

Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem, po 30 minutach zmiksować razem z wodą. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. W dużej misce wymieszać susze składniki. Do mniejszej wlać mokre składniki i startą marchew, wymieszać, wsypać suche składniki do mokrych i delikatnie mieszać. Formę silikonową wysmarować olejem i wylać ciasto, piec 45 minut w 180 st. W międzyczasie zrobić polewę, umieścić w filiżance wszystkie składniki i wymieszać. Wyciągnąć z pieca i polać rozpuszczoną polewą. Gotowe! Wystudzić i jeść, smacznego!

Bibliografia:
Żywność twój cudowny lek- Carper Jean
Apteka żywności- Carper Jean
Antyrak: nowy styl życia- David Servan-Schreiber
Jaglany detoks- Marek Zaremba

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o