Szukacie pomysłu na szybkie i treściwe śniadanie? Lepiej nie mogliście trafić.
Szczerze to, aż sama byłam zdziwiona jak długo po zjedzenie dalej byłam najedzona. Takie właśnie ma być śniadanie! Zwłaszcza kiedy mamy zabiegany dzień i nie bardzo czas na jedzenie.
Na dodatek można szybko zjeść, przygotowując ciasto poprzedniego dnia wieczorem. Farsz tak samo, wystarczy podgrzać przed jedzeniem.
Pamiętaj o porządnym śniadaniu, to podstawa!
Placek z suszonymi pomidorami i oliwkami z farszem

(wegańskie, bez pieczenia, bezglutenowe)
Składniki na jednego placka:
ciasto:
40 g mąki kukurydzianej
80 g mąki z ciecierzycy
180 ml wody
10 oliwek
4 suszone pomidory
pół łyżeczki soli
olej do smażenia
nadzienie:
2 ząbki czosnku
duży pomidor
oliwa
5 łyżek cieciorki ze słoika
ulubiona sałata
suszona bazylia
szczypta słodkiej papryki, pieprzu, kurkumy, soli
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę i smażyć minutę na oliwie z przyprawami. Dodać posiekanego pomidora i cieciorkę, dusić kilka minut.
W tym czasie pokroić oliwki na bardzo cienkie plasterki, a suszone pomidory pokroić drobno. Wszystkie składniki na ciasto prócz oleju połączyć i wymieszać trzepaczką. Patelnię z olejem rozgrzać, smażyć na średnim ogniu, po parę minut z każdej strony.
Jeść w towarzystwie świeżej zieleniny 😉

Smacznego!