Placki z cukinii, duet past i sekret nocnego podjadania

Placki z cukinii, duet past i sekret nocnego podjadania

Widziałam już masę memów obrazujących fakt przejścia na dietę. Najtrudniejszym momentem jest noc kiedy nie wiedzieć czemu upiornie chce nam się jeść, podczas, gdy cały dzień udaje się nam trzymać ustalonych wytycznych. Co idzie nie tak?

Nocny apetyt

Najnowsze badania mówią jednogłośnie, iż niedobór snu wpływa na przyrost masy ciała. Osoby śpiące poniżej siedmiu godzin na dobę mogą przytyć nawet kilogram w ciągu 5 dni!

Nocne wędrówki do kuchni nie są spowodowane autentycznym uczuciem głodu. Zaspakajamy jedynie niedosyt naszego mózgu, który poprzez niedostatek snu steruje nami.

Najwięcej zjadamy między 22 a 4 rano, nie jest to pożywne jedzenie, ale puste kalorie, na które z reguły w dzień nie mamy ochoty. No może mamy, ale nie jest to wilczy apetyt. Kebab po imprezie, pizza na nocny seans filmowy czy tłuściutkie lody. Właśnie w tych godzinach odnotowana jest ogromna sprzedaż w barach i restauracjach.

Dodatkowy sprawca to oczywiście alkohol, jednak czy ktoś upił się kiedyś w ciągu dnia? Nawet gdyby chęć na zapiekankę czy hot doga w dzień jest mniejsza. Pomijając ten fakt, brak snu sprawia, że mózg wysyła nam sprzeczne sygnały, sprzeczne z autentyczną potrzebą żołądka.

Wystarczy zastanowić się czy po dobrze przespanej długiej nocy jesteśmy śmiertelnie głodni? Wypoczęty człowiek nie musi zajadać zmęczenia, nie jest głodomorem, a szczęśliwym i zadowolonym.

Placki z cukinii

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:
180 g kaszy jaglanej
łyżka oleju kokosowego
duża cukinia
2 cebule
szczypta pieprzu, chili, imbiru
łyżka ziół prowansalskich, soli, kurkumy
30 g nasion chia

Pasta z jabłka i suszonych pomidorów

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)
Składniki:
jabłko
50 g jagły
14 suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
szczypta kurkumy, chili, pieprzu

Hummus klasyczny

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)
Składniki:
200 g ciecierzycy
łyżeczka sody
40 g tahini
2 łyżki soku z cytryny
sól 
4 ząbki czosnku
garść pietruszki
garść bazylii
3 łyżki oleju lnianego

Ciecierzycę gotuje się tak samo jak fasolę. Woda po cieciorce nazywa się aquafabą, można z niej zrobić bezy, majonez wegański albo po prostu wykorzystać jako bulion do zupy. Najlepiej więc ją odlać i wykorzystać do jakiegoś dania.

Po ugotowaniu ciecierzycy i odlaniu wody należy ją zmiksować na gładko, dodać resztę składników wlewając powoli lodowatą wodę, aż do momentu uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji. Następnie doprawić i gotowe. 

Bibliografia:
Gdyby nasze ciało potrafiło mówić- Dr James Hamblin
Zdrowa lekkość brzucha – Robynne Chutkan 

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments