Kiedyś myślałam, że pudełka nie mają znaczenia w utrzymaniu jakości produktów spożywczych. Jednak wiele razy przekonałam się jak nieodzownym elementem są w kuchni, ale i poza domem.

Tupperware
Po pierwsze dobre pojemniki sprawiają, że jedzenie nie obsycha w lodówce, a zapachy nie mieszają się. Jest to szczególnie istotny aspekt w momencie, gdy mój Chłopak dorzuca do lodówki kabanosy lub inne przysmaki ^^.
Kolejną istotną kwestią jest świeżość. Porządne pojemniki mają opcję odsysania powietrza, dzięki czemu przechowywana żywność wytrzyma w lodówce dłuższy czas.
Warto również dodać, że dzięki wspomnianemu odsysaniu powietrza możemy w takim pojemniku robić ciasto drożdżowe i chleb. Umieszcza się w nich masę drożdżową i odstawia w ciepłe miejsce na przykład na okno lub koło kaloryfera. Kiedy pokrywka „odskoczy” wiemy, że ciasto pięknie wyrosło.

Pojemnik Tupperware
Warto więc zainwestować. Funkcjonalność oraz wytrzymałość to podstawowe zalety, wszystkie z umieszczonych przeze mnie pojemników (prócz tego fioletowego) były używane jeszcze przez moją Mamę, a jako, że nagromadziła ich potężne ilości, część z nich dostałam ja. Wspomniane pudełka mają średnio 20 lat. Chyba opłaca się wydać trochę pieniędzy na tak długi czas użytkowania? 😉

Pojemniki i śniadaniówki
Tupperware
Ale że plastik … polecam szklane:)
Masz rację szkło jest super, ale nie w każdej sytuacji. Niestety transport w szklanych pojemnikach jest trudny. I takie pojemniki niestety nie spisują się wszędzie. A pokrywki do nich i tak są plastikowe. Zresztą plastik plastikowi nie równy, właśnie dlatego pisałam o pożądnym plastiku, skoro spisuje się 20 lat to chyba mówi to samo przez się 😉 pozdrawiamy