Pulpety szpinakowe i ochrona podczas pandemii

Pulpety szpinakowe i ochrona podczas pandemii

Mamy trudny czas, nie ma co nawet tego podważać. Każdy radzi sobie jak tylko potrafi. Wiele jest niewiadomych, dlatego dobrze szukać rozwiązań i nie dać się panice. Co więcej, pomyśleć o racjonalnych sposobach chronienia zarówno swojego zdrowia jak i innych. To znaczy takiego, które jest potwierdzone naukowymi doniesieniami.

Co możesz dla siebie zrobić?

Przede wszystkim dbać o higienę swoją, a także miejsc, w których przygotowujesz i spożywasz posiłki, miejsc, w których przebywasz. Jeśli wychodzisz to najlepiej miej ze sobą coś antybakteryjnego i pamiętaj, żeby nie dotykać twarzy. W domu często myj telefon, laptop, klamki płynem na bazie alkoholu lub po prostu mydłem/płynem. Dbajmy o czystość!

Co dalej? Należy uświadomić sobie, że nie ma leku, który ochroni nas przed wirusem COVID- 19. Nigdy nie udowodniono działania żadnych leków wobec odporności przeciwzakaźnej. Nie daj się oszukać, teraz zwłaszcza, niektórzy producenci chcą na nas żerować. Możemy jedynie wzmacniać naszą odporność od środka, poza dbałością o higienę od zewnątrz. Póki nie mamy szczepionki możemy chronić nasz układ immunologiczny poprzez ograniczenie spożywania alkoholu, palenia tytoniu, nie mówiąc o innych używkach. Pamiętaj aby nie narażać siebie na deficyt snu, w obecnym czasie nie jest to specjalnie trudne. Jeśli natomiast cierpisz na bezsenność pomyśl o siągnięciu aplikacji pod hasłem “medytacja”. Jest ich naprawdę wiele, na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Naukowcy z PAN głoszą jednoznacznie, że odpowiednia dieta to podstawa. Złe jest zarówno niedożywienie, jak i nadwaga. Równowaga to klucz do wszystkiego. Kluczowy jest także wysiłek fizyczny, od jutra mamy kolejne obostrzenia co do wychodzenia z domu, dlatego warto rozciągnąć matę, koc lub ręcznik i zacząć ćwiczenia w domu!

Konkret

Akurat tak się złożyło, że naukowcy propagują przejście na dietę roślinną, a na pewno ograniczenie się w spożywaniu mięsa oraz jego pochodnych, a także stanowcze unikanie surowego mięsa i mleka. Pamiętaj o myciu rąk, jak najczęściej. Higienie nie tylko miejsc, w których przygotowujesz posiłki, ale i myciu samych produktów, to znaczy także puszek, słoików. Wirus może utrzymywać się do trzech dni w lodówce, więc myj zarówno lodówkę jak i produkty w niej obecne. Jeśli pracujesz, chodzisz na zakupy, wyprowadzasz psa pamiętaj o odstępie minimum 1,5 m od innych. Nie wychodź z domu jeśli nie jest to konieczne!

I trzymaj się, przetrwajmy ten trudny czas!

Pulpety szpinakowe w sosie pomidorowym

(wegańskie, bez pieczenia, bezglutenpwe)
Składniki:
10 suszonych pomidorów
3 mrożone brykiety szpinaku
100 g kaszy jaglanej
łyżeczka soli
po pół łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki, pieprzu, bazyli i oregano
łyżka ziół prowansalskich
pół łyżeczki soli
olej do smażenia
sos:
4 cebule
400 g pieczarek
pół słoiczka kukurydzy
pół słoika passaty
dodatki:
kiełki brokuła
garść szczypiorku

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zagotować w 300 ml wody z dodatkiem pomidorów, szpinaku i soli. Po zagotowaniu dusić do miękkości około 20 minut na wolnym ogniu.


W międzyczasie cebule obrać i posiekać w kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju, aż stanie się złota. Dodać umyte, obrane i posiekane pieczarki. Smażyć do odparowania wody, dodać przyprawy. Wlać passatę i pół szklanki wody. Zagotować, dodać kukurydzę i zioła.


Od razu po ugotowaniu garnka z kaszą całość zmiksować, po wystygnięciu formować pulpety i smażyć na rogrzanym oleju. Po parę minut z każdej strony. Podawać z sosem, jeść od razu z ulubionymi dodatkami 😉

Bibliografia:
https://informacje.pan.pl

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o