Omówione zostało wiele kwestii wpływu jelit na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak to jest z emocjami? U osób z uporczywymi dolegliwościami jelitowymi na przykład jelitem drażliwym emocje stanowią istotę niezwykle silnie na nie oddziałującą. Jeśli stres się nasila również dolegliwości jelitowe są wzmożone. Widząc to powiązanie nasuwa się wniosek, że jelita i mózg choć oddalone od siebie silnie ze sobą współpracują. Kiedy jednak przyjrzymy się związkowi jelita drażliwego z mikroflorą w naszych jelitach nasuwa się jeszcze jedno powiązanie. Nie tylko mózg jelita, ale również mikrobiom wchodzą w spółkę.
Zdrowy biom- mniej stresu
Okazuje się, że były na ten temat prowadzone badania, które dowiodły, mniejsze doskwieranie stresu i większe radzenie sobie z nim u osób posiadających bogatą mikroflorę. Dowiodło to, że mikroorganizmy mają wpływ nie tylko na sferę fizyczną, ale również umysłową. Co więcej jest to wyjątkowo istotne w dzieciństwie. Kiedy młody organizm jest narażony na bombardowanie licznymi antybiotykami nim wykształci się mikrobiom (czyli do 3 roku życia) nie tylko jest on ubogi w kultury bakterii, ale co więcej nie ma siły walczyć z bakteriami i wirusami.
Również mikroby mają wpływ na rozwój mózgu. Po urodzeniu dziecko ma do dyspozycji praktycznie pełny zestaw komórek nerwowych, jednak, aby sprawnie działały konieczne są ich połączenia ze sobą neuronów, czyli synapsy. To doświadczenia każdego z nas decydują jakie synapsy powstaną, decydują, które z tych przeżyć wymagają utrwalenia, a które najlepiej wyrzucić z pamięci. Mikroby mają kluczową rolę w kształtowaniu się mózgu. To kolejny powód, by zatroszczyć się o swoje jelita.
Dalej korzystając z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców- ciasto z rabarbarem 😉

Rabarbarowe ciacho
(bezglutenowe, wegańskie)
Składniki na okragla formę o średnicy 23 cm
50 g daktyli
70 g ksylitolu
200 ml mleka roślinnego u mnie ryżowe
30 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
150 g płatków owsianych bezglutenowych (w wersji glutenowej można użyć po prostu 210 g dowolnej mąki)
60 ml oleju z pestek winogron
1 łyżeczka bio proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
400 g rabarbaru
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżki syropy z agawy
Przygotowanie
Rabarbar umyć i obierać ze skórki. Posiekać na drobne kawałki. Włożyć do miski i pomieszać z syropem roślinnym na przykład z agawy. Daktyle zalać gorącym mlekiem, zmiksować, dodać olej. Suche składniki zmieszać. Wymieszać suche składniki z mokrymi (prócz rabarbaru). Foremkę wyłożyć papierem, przelać ciasto, a na wierzch wysypać rabarbar. Piec 50 minut w 180 st. C. Wyciągnąć i ostudzić.

Bibliografia:
Cicha władza mikrobów, Alanna Collen
Dobre bakterie, Robynne Chutkan