Raffaello mocy i walka o jakość życia

Raffaello mocy i walka o jakość życia

W XX wieku nastąpił niebywały przełom. Za sprawą szczepionek, dzięki wzrostowi higieny i antybiotykom nasza średnia długość życia, z 31 lat wzrosła dwukrotnie. W tym samym wieku największa śmiertelność w krajach rozwiniętych była spowodowana przez zapalenie płuc, gruźlicę, czy zakażenie układu pokarmowego. Dziś największe żniwo zbierają choroby układu krążenia, nowotwory i udary, ale czy można generalizować?

Rozwój= zguba?

Powyżej wymienione przeze mnie choroby XXI wieku są niewątpliwą zmorą i choć dzięki postępowali wydłużyliśmy wiek życia, to niestety zmagamy się z coraz to bardziej uporczywymi chorobami.

Mimo to, tak zwanych chorób cywilizacyjnych nie odnotowuje się w krajach nieuprzemysłowionych, wówczas nie można podsumować faktu posiadania tych wszystkich dolegliwości jako skutku starzenia się. Katastrofę stanowią stany zapalne, a jedyny związek jaki posiadają z naszym sędziwym wiekiem jest taki, że potrzebują czasu, aby się rozprzestrzenić i zrujnować nam życie!

Leczymy objawowo, nie wgłębiamy się w przyczynę. Stosujemy leki. Nie umiemy leczyć chorób przewlekłych, nie tak dawno jeszcze nie znaliśmy ich źródła. Mając obecnie wiedzę na temat mikrobiomu, możemy skutecznie walczyć z podstawą naszych dolegliwości, wzmacniać fundamenty naszego organizmu.

Jaki jest złoty środek? Pamiętać o tym co zagraża naszemu mikrobiomowi, to znaczy: antybiotyki, sterylne życie, brak błonnika, cukier, przetworzona dieta. Pamiętać i stosować. Co z tego, że średnia życia wzrosła do 78 lat skoro nieustannie walczymy z autyzmem, depresją, katarem siennym, nadwagą, stanami lękowymi czy egzemą. Ilość nie zawsze jest lepsza od jakości. Czy krótka przyjemność w postaci fastfoodu jest ważniejsza niż długowieczne zdrowie i witalność?

Raffaello mocy

(bezglutenowe, bez pieczenia, wegańskie)

Składniki:
1 szklanka nerkowców
2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki mąki kokosowej
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki ksylitolu
garść migdałów

Przygotowanie:
Orzechy i wiórki zalać mlekiem, odstawić na pół godziny. Zmiksować na gładką masę, dodać sypkie składniki (prócz migdałów ) i olej, miksować jeszcze chwilę.

Masę dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na pół godziny. Nabierać masę łyżeczką, formować mokrymi rękami kulki, wkładając do każdej migdał, obtaczać w wiórkach kokosowych. Przed podaniem mocno schłodzić.

Smacznego!

Bibliografia:
Gdyby nasze ciało potrafiło mówić- Dr James Hamblin
Zdrowa lekkość brzucha – Robynne Chutkan 
Cicha władza mikrobów – Alanna Collen  

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments