Rewelacyjny krem cebulowy i prawda o ziemniaku

Rewelacyjny krem cebulowy i prawda o ziemniaku

Powszechnie utarło się przekonanie, że jeśli chcesz schudnąć odstaw: chleb, ryż i ziemniaki.. Nic bardziej mylnego, wszystko zależy co jemy i jakiego rodzaju produkty wybieramy. Jak to mówią ryż ryżowi nie równy, a do chleba producenci mogą wrzucić od najwspanialszych składników po największą chemię!

Chleb

Super fit chleb, który przyspiesza perystaltykę jelit i usprawnia przemianę materii- już Wam zapodawałam znajdziecie go tu.

Owszem ma gluten, dla osób bez nietolerancji jest on wskazany, co więcej orkisz jest uznawany za najbardziej dobroczynne zboże. Ciemne pieczywo sprzyja odchudzaniu, ale oczywiście ze sprawdzonym składem, dlatego najlepiej piec go samodzielnie i na przykład mrożenie. Samodzielnie zrobiony chleb wytrzyma góra 3- 4 dni, po czym pleśnieje, sklepowy często nawet 3 tygodnie. Jak myślicie co w nim musi być?! Im krótsza data ważności tym lepiej.

Ryż

Ryż może niekoniecznie biały, gdyż zakwasza organizm, za to ryż brązowy czy czerwony jak najbardziej, nie tylko zawiera potas, ale zapewnia równowagę kwasowo- zasadową.Jest też lekiem dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego oraz krążenia.

Ziemniaki

A co z ziemniakami? W nadmiarze wszystko tuczy! Natomiast ziemniaki jedzone np. z oliwą extra virgin są zdrowe i mają niższy indeks glikemiczny od najzdrowszej kaszy, co znaczy, że nie powodują skoków cukru po ich zjedzeniu, zapewniają tym samym uczucie sytości.

Dlatego jedz śmiało ziemniaczki do obiadu, ja uwielbiam ziemniaki z mlekiem migdałowym i oliwą z olejem, do tego klopsy i marchewka z groszkiem, klasycznie 😉

Zupa- krem nabiera całkiem innego wyrazu, kiedy doda się do niego jednego małego ziemniaka na wielki garnek! Od razu jest gładszy i bardziej “puszysty”.

Krem cebulowy

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki:
3 cebule
duża marchew
mały ziemniak
po szczypcie łyżeczki: kurkumy, cynamonu, chili, imbiru, pieprzu
łyżeczka soli himalajskiej
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę mocno usmażyć na patelni, musi być złota, w przeciwnym razie krem będzie gorzki. Dodać wodę i posiekane warzywa, gotować do miękkości z przyprawami, zmiksować na gładko, doprawić i gotowe!
Smacznego!

Bibliografia:
Leczenie dietą, wygraj z Candidą! Marek Zaremba
Jaglany detoks- Marek Zaremba

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Narwana ZieleninaSłodki Zakątek Kasi Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodki Zakątek Kasi
Gość

Fajna zupa. Z pewnością ugotuję 😉