Uznaliśmy, że w tygodniu będziemy starali się z całych sił o dodawanie jak najprostszych, najmniej skomplikowanych i wymyślnych dań. 🙂

Co jest lepsze na małego głoda niż ryż? My go uwielbiamy. Poniższe danie robiliśmy na szybko zaraz po przyjściu z pracy i zajęło nam 30 minut.
Bohaterem naszego risotto jest brokuł. Bohater również dlatego, że jest bardzo pomocny w wielu schorzeniach. Po pierwsze jest silna tarczą ochronną przeciw nowotworom, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, wyróżniamy kwercytynę, glutation, beta- karoten, luteinę, indole, witaminę C, glukarat i sulforaphan.
On i warzywa kapustę umożliwiają szybsze wydalanie estrogenów. Dzięki czemu są ważne w raku sutka. Również dzięki obecności dużej ilości włókien rozpuszczalnych. Rewelacyjnie działają na obniżenia złego cholesterolu. Ponadto wykazują się przeciwwirusowym charakterem. Pomocne w chorobie wrzodowej. Zawierają w sobie chrom, dzięki temu są pożądane przez cukrzyków.
Należy pamiętać że obróbka cieplna niszczy część wartości w nim zawartych. Chrup więc brokuły jak najtwardsze 😉

Risotto z brokułem
(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)
Składniki:
1 brokuł
200 g ryżu
cebula
olej kokosowy do smażenia
pół łyżeczki kurkumy, soli, bazylii, oregano
szczypta chili, imbiru,
400 g pieczarek
Przygotowanie:
Cebulę obrać, umyć i posiekać w kostkę, smażyć na oleju, aż do otrzymania złotego koloru. W tym czasie ugotować ryż z dodatkiem soli. Pieczarki również obrać i umyć, następnie posiekać w plasterki. Smażyć do odparowania wody. Na koniec dodać posiekany brokuł i dusić chwilę. My lubimy bardzo chrupiące!
Smacznego!
Bibliografia:
Antyrak. Nowy styl życia, David Servan-Schreiber
Żywność twój cudowny lek, Jean Carper