Rozgrzewający krem z dyni i sposób na wyjście z przeziębienia

Rozgrzewający krem z dyni i sposób na wyjście z przeziębienia

Chory organizm łapiący infekcje pokazuje nam jedno. Mianowicie, że równowaga została zachwiana. Jest przeciążony, zaniedbany, niedoleczony. Czasem wiele rzeczy jest dla nas ważniejsze niż zdrowie. Pieniądze, renoma, zdanie innych, przeświadczenie o tym, że jesteśmy niezastąpieni. Większość tych kwestii wynika z ambicji. A czy myślałeś o tym, że owa ambicja należy się również w związku z własnym organizmem?

Antybiotyk to ostateczność

Ostateczna ostateczność! Duża część infekcji daje się wyleczyć bez antybiotyków. Najważniejsze co powinieneś zapamiętać to, aby będą u lekarza zapytać go czy antybiotyk to ostateczność. Ile wydłuży się okres choroby bez antybiotyku? Co jeśli nie weźmiesz antybiotyku. Najgorsze co możesz zrobić to oczekiwać od lekarza na wstępnie, żeby przepisał Ci antybiotyk.

Stosując antybiotyki zatracamy naszą naturalną odporność, gdyż antybiotykoterapia jest śmiertelna dla naszych dobrych bakterii, a to właśnie one przyczyniają się do zachowania odporności. Nic tak nie działa na organizm jak odbudowa flory jelitowej poprzez odpowiednią dietę. Równie ważny jest odpoczynek, długi sen, odpowiednie nawodnienie i ubieranie się względem pogody. Nie przegrzewanie się, ale i nie marznięcie. W okresach obniżonej odporności również bardzo ważne jest to, aby rozgrzewać swój organizm od środka.

Napój mocy!

Dzisiaj przykład takiego rozgrzewającego naparu. Jest on wskazany zwłaszcza, gdy już się przeziębisz. Zawiera on ostre przyprawy, które nie tylko rozgrzewają, ale również przyspieszają przemianę materii oraz rozrzedzają zalegającą wydzielinę.

Do garnka wlewam wodę, zagotowuję, dodaję parę goździków, parę kulek pieprzu, kawałek świeżego korzenia imbiru, laskę cynamonu, 2 ząbki czosnku, gotuję na wolnym ogniu minimum 20 minut.

Zalewam naparem łyżkę mielonego lnu i odstawiam na 15 minut. Len jest fajny, żeby otulić obolałe, obdrapane gardło, działa również jak miotełka dla jelit, podwójnie więc wpływa na naszą odporność, gdyż sprawne jelita to zdrowy organizm. Tak samo zresztą jest z ostrymi przyprawami.

Na zmianę zalewam również naturalną owocową herbatę oraz sproszkowaną dziką różę, moc witaminy C! Można dodać również syrop z agawy oraz cytrusy. Uwaga! Jeśli masz podrażnione gardło cytrusy nie są wskazane.

Potrafię wypić 6 szklanek dziennie takiego naparu plus dużo wody. Jest to również niezbędne w wypadku zjadania błonnika, żeby jelita nam się nie “zaczopowały” od jego nadmiaru. Dlatego 3 łyżeczki dziennie lnu, nasion chia czy babki płesznika góra!

Rozgrzewający krem z dyni

(wegański, bezglutenowy, bez pieczenia)

Składniki:
600 g ulubionej dyni (u mnie tym razem kulinarna)
mała marchew
mały ziemniak
duża cebula
3 ząbki czosnek
1 cm kawałek korzenia imbiru
pół łyżeczki chili, pieprzu, cynamonu
olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać w kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie dorzucić posiekany imbir, czosnek, przyprawy i smażyć 5 minut. Dynię umyć i wydrążyć. Ugotować na parze lub w dużym garnku, można też upiec. Ja gotowałam 25 minut razem z ziemniakiem i marchewką w 500 ml wody. Po 15 minutach gotowania dodać smażonki. Zmiksować na gładko, doprawić, dodać więcej wody według preferencji. My lubimy bardzo gęsty <3

Udekorować owocem granatu, bazylią, pietruszką i uprażonymi płatkami migdałów.

Bibliografia:
Zdrowa lekkość brzucha – Robynne Chutkan 
Dobre bakterie- Robynne Chutkan 
Antyrak: nowy styl życia- David Servan-Schreiber
Żywność twój cudowny lek- Carper Jean
Apteka żywności- Carper Jean

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o