Sałatka z fasolą czarne oczko i fit frytki oraz tajemniczy molibden

Sałatka z fasolą czarne oczko i fit frytki oraz tajemniczy molibden

Ręka do góry to zna molibden? Nie słyszałam, żeby ktoś stwierdził, że odczuwa niedobór molibdenu. A za co odpowiada w naszym organizmie ten mikroelement?

Wpływ na organizm

Molibden jest bardzo ważny w procesie odtruwania naszego organizmu. Chodzi przede wszystkim o przeciwdziałaniu tworzenia się komórek nowotworowych. Ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Kwintesencją jest wzmocnienie układu odpornościowego oraz potencji.

Często słyszy się o osobach, które nie przyswajają żelaza, właśnie molibden jest za owo przyswajanie odpowiedzialny. Dzięki czemu chroni przed anemią. Odpowiada także za przyswajanie węglowodanów, białek i lipidów. Jak większość minerałów również i ten ma znaczenie przy produkcji oraz funkcjonowaniu licznych enzymów.

Konsekwencje niedoboru

Dzienne zapotrzebowanie na molibden wynosi nie więcej niż 0,5 miligramów. Molibden prowadzi do zaburzenia widzenia, poczucia osłabienia oraz ospałości, co więcej sprzyja rozwojowi próchnic zębów.

Niedobór prowadzi również do przyspieszenia bicia serca. Co rzutuje na ogólne samopoczucie, pojawiają się wymioty, a nawet pogorszenie widzenia. Przez niedostateczną ilość molibdenu pogarsza się także wygląd naszej skóry, jest bardziej podatna na starzenie, a włosy zaczynają wypadać. W skrajnych wypadkach może dojść do anemii.

U mężczyzn braki molibdenu równają się zwiększonym ryzykiem impotencji.

Pożywienie bogate w molibden

Tak jak podkreślałam, przede wszystkim warzywa, uściślając warzywa strączkowe mogą poszczycić się bogactwem tego minerału. Wśród nich fasolki, ciecierzyca, soczewica, groch. Znajdziemy go też w czerwonej kapuście, batatach, warzywach o zielonych liściach. Także zbożach jak kasza gryczana czy ryż.

Podrzucamy Wam dziś bogaty w molibden posiłek przede wszystkim szpinak, fasolka, kasza gryczana. 😉

Sałatka z fasolą czarne oczko i fit frytki

(wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia)

Składniki:
7 pomidorów
300 g świeżego szpinaku
200 g fasoli czarne oczko

Sos:
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki wody
3 łyżki oleju lnianego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
Fasolę ugotować wg tego przepisu. Umyć warzywa, umieścić w misce i zmieszać składniki na sos. Sałatkę polać sosem i dorzucić poniższe frytki.

Fit frytki
2 ziemniaki
duża cebula
100 g kaszy gryczanej białej
olej z pestek winogron do smażenia
garść płatków jaglanych
pół łyżeczki soli
szczypta chili, pieprzu, cynamonu
łyżeczka kurkumy, bazylii, oregano

Przygotowanie:
Cebulę szklić na oleju do zarumienienia, w drugim garnku zagotować kaszę i pokrojone ziemniaki. Dusić do miękkości, czyli około 20 minut. Dodać resztę składników i zmiksować, doprawić. Mokrymi dłońmi formować małe kulki. Patelnie mocno rozgrzać, smażyć parę minut z każdej strony. Aż do momentu uzyskania pożądanego koloru.

Bibliografia:
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu– Józef Gawęcki
Jaglany detoks- Marek Zaremba 
Dieta kontra rak- Anna Rogulska  
Encyklopedia techniki. Chemia- Władysław Gajewski (red.)

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o