Tak jak obiecaliśmy, po kolei będziemy opisywać składniki mineralne i witaminy. W każdym poście umieścimy informację oraz danie wysycone danym minerałem lub witaminą. Jednak tylko wegańskie i te, których dobroczynne właściwości dla zdrowia zostały potwierdzone. Nie znajdą się tu również pokarmy, które pierwotnie były uważane za zdrowe, jednak zanieczyszczenie środowiska, hodowla czy inne czynniki wpłynęły na nie w sposób budzący zastrzeżenia jak na przykład ryby czy jaja. Glutenowe składniki zostaną oznaczone w nawiasach.
Wapń
Wapń to jeden ze składników mineralnych, który zalicza się do makroelementów. Stanowi podstawę w budulcu kości i zębów. Uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych. Jest aktywatorem enzymów. Umożliwia krzepliwość krwi, właściwą pracę serca, układu naczyniowego oraz usuwanie metali ciężkich. Wykazuje działanie odczulające. Niweluje bezsenność. Przyczynia się do utrzymania właściwego ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie bywa bowiem skutkiem nadmiaru sodu, a niedoboru wapnia. Wapń przyczynia się również do przeciwdziałania nowotworom.
PMS, a wapń?
Co więcej jedzenie pokarmów bogatych w wapń (patrz tabelka niżej) u kobiet może niwelować skutki napięcia przedmiesiączkowego. Również może łagodzić bóle przed miesiączką. Wśród Amerykanek przeprowadzono pomiar dziennej ilości absorbowania przez nie wapnia. Okazało się, że większość z nich zjada go za mało, te same kobiety cechowały bardzo silny PMS objawiający się: wahaniami nastroju, płaczliwością, nerwowością, rozdrażnieniem, lękami, nawet stanami depresyjnymi. Co więcej bólami głowy, pleców i ogólnym złym samopoczuciem.
Na co uważać?
Z wapniem muszą uważać osoby z kamicą nerkową, należy zmniejszyć jego ilość. Kamienie to skutek nadmiaru wapnia i szczawianów. Niedobór natomiast prowadzi do osłabienie, zawrotów głowy, drętwienia kończyn, ale także do pogorszenie pamięci. Długotrwale utrzymujący się niedobór u dzieci skutkuje krzywicą. Natomiast u dorosłych obserwuje się osteoporozę oraz brak dostatecznej mineralizacji kości zwanej osteomalacją. Zagrożeniem są również zaburzenia hormonalne i nerwowe.

Do utraty wapnia lub słabego przyswajanie może prowadzić fakt zjadania zbyt dużej ilości białka. Co jest bardzo częste u wegan, gdyż jedzą ogromne ilości soi pod każdą postacią. Należy pamiętać, że białko w diecie wegańskiej jest wszechobecne. Powinno się zachować stosunek białka do cukru 1:6. Również nadmierne spożycie soli kuchennej i kawy niweczy wchłanianie wapnia. Dlatego należy pamiętać o umiarze w tych względach.
Zanim sięgniesz po tabletki i suplementy spójrz do lodówki, a najpierw zbuduj solidną bazę składników pokarmowych. To prostsze niż myślisz! A tymczasem bogata w wapń i nie tylko sałatka na upalne dni.

Sałatka z pieczonym bakłażanem
(wegańskie, bezglutenowe)
Składniki:
bakłażan
120 g białej kaszy gryczanej
garść świeżej bazylii
pół pęczka szczypiorku
pół sałaty lodowej
5 pomidorków
sok z cytryny
olej do polania bakłażana
łyżeczka oregano
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu, chili
łyżeczka ziół prowansalskich
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażan pokroić na plastry i posolić. Odłożyć na 10 minut i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować olejem za pomocą pędzelka z obu stron i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30- 40 minut w 180 st. C.
W tym czasie kaszę ugotować w garnku z dodatkiem soli. Warzywa umyć i pokroić. Włożyć wszystko do miski i polać oliwą, cytryną i przyprawami.
Bibliografia:
Nowa dieta antyrakowa- Johannes F. Coy
Leczenie dietą- Marek Zaremba
Jaglany detoks- Marek Zaremba
Dieta kontra rak- Anna Rogulska
Żywność twój cudowny lek- Jean Carper
https://ncez.pl/