Borówkowe niebo

Borówkowe niebo

Czarna jagoda inaczej borówka już w starożytnej Grecji była ceniona za przeciwbakteryjne właściwości. Nie tylko unieszkodliwiała bakterie, ale również niweczyła ich osadzanie się na ludzkich komórkach.

Faktem jest, że obecnie stosuje się borówki w przypadku problemów żołądkowych, przede wszystkim przy zaparciach i biegunkach zwłaszcza u dzieci. Nawet sproszkowane skórki tych owoców działają przeciwbiegunkowo również na bakterie E. coli. Prawdą jest również, że mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemy zapobiegają zapaleniu pęcherza, można pić sok z jagód zamiennie z żurawinowym, gdyż mają zbliżone działanie.Swój przeciwwirusowy urok zawdzięczają garbnikom, które sprawiają, że nawet przy dużym rozcieńczeniu borówek zachowują swoje właściwości.

Odkryto, że jagody są również ochroną przeciw cholesterolowi. Przeciwdziałają powstawaniu złogów miażdżycowych. Borówki posiadają antocjanozydy, które uniemożliwiają przedostawaniu się cholesterolu na ściany naczyń. Ponadto związki chemiczne z jagód wchodząc w reakcje z włóknikiem wzmacniają ściany komórkowe, dzięki czemu stanowią podwójną barierę dla cholesterolu!

Potwierdza się również istotność spożywania warzyw i owoców, w tym borówek w profilaktyce nowotworów. Badacze są zdanie, że spożywanie dwóch porcji (porcja czyli około 70 g tyle co garść borówek) owoców dziennie zmniejsza prawopodobieństwo raka płuc o 75 % w stosunku do osób, które jedzą mniej niż 3 razy w tygodniu owoce. Nie wyłączając osób palących tytoń.

Borówkowe niebo

(bez pieczenia, wegańskie, bezglutenowe)
Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm:

Spód:
150 g daktyli
100 g mąki kokosowej
100 g płatków jaglanych
pół szklanki mieszanki słonecznika i pestek dyni
łyżka kakao i cynamonu
szczypta soli

Masa:
200 g borówek
200 g kaszy jaglanej
szklanka mleka ryżowego
łyżka delikatnego oleju
łyżeczka soli
30 g ksylitol

Wierzch:
150 g daktyli
łyżeczka cynamonu
garść wiórek kokosowych

Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem, w ilości minimalnie je zakrywającej i odstawić na 15 minut. Zmiksować i podzielić na pół. Jedna część połączyć ze składnikami na spód i zmiksować. Włożyć do naoliwionej silikonowej lub plastikowej formy. Poukładać owoce. Kaszę ugotować w 300 ml wody z dodatkiem soli i oleju, kiedy kasza będzie al dente dodać mleko i dusić chwilę mieszając. Dosłodzić pamiętając, że spod i wierzch będą bardzo słodkie. Porządnie zmiksować, można też zmiksować przed słodzeniem, wówczas może wystarczy słodyczy. Masę wylać na spód i ostudzić. Po godzinie wyciągnąć i rozłożyć na masę pastę daktylową, posypać ulubionymi bakaliami. Schładzać parę godzin.
Smacznego! 

Bibliografia:
Żywność twój cudowny lek- Carper Jean 
Apteka żywności- Carper Jean 

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o