Sezonowa sałatka z dynią

Sezonowa sałatka z dynią

Powstanie tej sałatki można porównać z twórczą improwizacją z czasów studenckich, kiedy to wracało się do domu głodnym. A po otwarciu lodówki niestety trzeba było się wykazać, żeby stworzyć coś sensownego.

Tutaj trochę bogatsza wersja, studencka lodówka nie miała wielu z tych składników 😉

Złapałam wszystko co miałam pod ręką i stwierdziłam, że to najlepsza kompozycja smaków jaką ostatnio jadłam! Wspaniałe połączenie nieco mało charakternej dyni z kwaskowatym ogórkiem, sokiem z limonki i oliwkami sprawia, że wszystko nabiera całkiem nowego wyrazu. Do tego subtelne podkręcenie smaku w postaci czerwonej cebuli, świeżej bazylii i sosu czosnkowego. Mniam!

Sezonowa sałatka z dynią

(wegańskie, bezglutenowe)


Składniki na duży talerz:
garść miksu ulubionych młodych liści u mnie botwinka i rukola oraz szpinak
garść zielonych oliwek
ogórek kiszony
kawałek upieczonej dyni
ćwierć cebuli czerwonej
awokado
pół papryki czerwonej
opcjonalnie bazylia na wierzch
majonez lub ulubiony sos u mnie z tego przepisu
sól, pieprz do smaku
szczypta oregano

do podania z sosem np. czosnkowym z tego przepisu

Przygotowanie:
Dynię upiec wg wskazanego powyżej przepisu. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Doprawić i gotowe!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments