Snikers z 5 składników i świąteczne must have

Snikers z 5 składników i świąteczne must have

Pyszne ciacha nie muszą być trudne i pracochłonne. Z myślą o prostocie i drogich sklepowych niby fit batonikach powstał całkiem nowy udoskonalony twór. Przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Jest u nas regularnie na stole co parę dni, chętnie tez obdarowujemy nim innych. Dalej nie możemy uwierzyć jak coś tak prostego jest tak cudowne!

A dziś podzielimy się dodatkowo z Wami najważniejszymi rzeczami, które do świątecznych przygotowań są dla nas nieodzowne. Myślę, że tym bardziej będzie to dla Was pomocne kiedy zastanawiacie się jakie zamienniki zastosować w swojej kuchni oraz jeśli to jedne z pierwszych lub pierwsze weganskie święta lub jeśli jesteście otwarci na coś niekonwencjonalnego! Będzie pysznie!

Must have zaopatrzenie

Tak, zaopatrzenie szafek jest bardzo ważne, żebyście mogli skupić się na liście dań i znalezieniu przepisów, łatwiej Wam bardziej modyfikować przepisy i nie martwic się tym czego akurat nie macie.

Jakiś czas robiłam przedświąteczne zbiory, żeby zgromadzić to co jest nieodzowne, na sam koniec oczywiście wkroczą świeże warzywa. Nie może zabraknąć cebuli, czosnku, papryki, kiszonej kapusty, ziemniaków, marchwi, pieczarek, reszta to juz kwestia waszych upodobań.

Po pierwsze dania wytrawne i wszystko co się do nich może przydać. Podstawą na wegańskie święta są bigosy, kapusty, smalec wegański, pasztety i klopsiki. Paszteciki składają się głównie ze strączków oraz zbóż. Zawsze kupuje okazałe ilości, bo te składniki są naprawdę bazowe w wielu daniach nie tylko wytrawnych, ale i słodkich, o tym zaraz. Zaopatruję swoją kuchnię w kaszę jaglaną, komosę ryżową, płatki owsiane, ciecierzycę, białą fasolę oraz soczewicę. Musi być też sklejka również do ciast czyli np. mielony len, jeśli macie młynek do kawy najlepszy będzie len w ziarnach. Pasztety czy klopsy muszą mieć charakter, dlatego u mnie najważniejsze są suszone pomidory, które podkręcą smak, polecam również płatki drożdżowe, pełnią także funkcje sklejacza.

No i oczywiście glony, szczególnie istotne dla osób, które ciężko znoszą dania fasolowe. Glony maja cudowny smak, idealne do każdej wytrawnej masy. Równie ważne są przyprawy, a zwłaszcza to, aby rezygnować z soli na ich rzecz. Najlepsze są przyprawy bez chemii z “darów natury”. Mają bogatą ofertę mieszanek do praktycznie wszystkich możliwych dań! Nie zapominajcie również o passatach, pomidorach i sokach pomidorowych. To sposób na szybkie danie, które może Was uratować w wielu sytuacjach, również sprawdzają się do domowego sosu. Oczywiście bigos nie mógłby się bez nich obyć.

Bogaty asortyment różnych mąk pozwoli na uzyskanie różnych smaków. Stanowią bazę zarówno do tartaletek, focacci, pierogów, chleba (zawsze mam też zamrożone drożdże), naleśników, rollsów, jak i biszkoptów, babek, pierników. Pamiętajcie, że mając młynek możecie sami stworzyć mąkę np. przez zmielenie płatków owsianych. U mnie w tym roku jest mąka z ciecierzycy, z tapioki, z brązowego ryżu, jaglaną, orkiszową.

No i oczywiście ciasta i słodkości. Podstawa są u nas makówki, bezglutenowe i wegańskie, na które przepis już jest TU!. Bardzo łatwe i z niewielu składników. Na pewno będzie również bezsernik, który potrzebuje kaszy jaglanej, wiórek kokosowych, pasty lub musu kokosowego, mleka lub jogurtu. Ale też bardzo łatwy i przyjemny makowiec. No i przede wszystkim słodkości w postaci żurawiny, daktyli, fig, śliwek, co tylko lubicie, konieczne do każdego ciasta! Do piernika, biszkoptu przyda się też kakao, czekolady, a także daktyle. Żurawina i śliwki sprawdza się też do bigosu i pasztetu. Sezam, orzechy, słonecznik to również wiele opcji na pyszne ciasta.

A do tego wszystkiego pysznie sprawdzą się mleka, jako baza, zwykle gotuje się na nich kaszę lub moczy suszone owoce, żeby były mięciutkie i wypełniły słodyczą nasze ciasto!

Oczywiscie to tylko moje propozycje, ale z nimi gwarantuję Wam pyszne i zdrowe święta bez wyrzeczeń! Więcej przepisów juz niebawem!

Pyszna odsłona snikersa

(Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, fit, bez pieczenia)

Skladniki:
150 ml mleka roślinnego
150 g daktyli
100 g wiórków kokosowych
150 g orzechów włoskich
50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie
Daktyle i wiórki zalać mlekiem, odstawić na godzinę. Orzechy namoczyć w osobnym pojemniku. Po godzinie przepłukać i dorzucić do daktyli i wiórek. Zmiksować na gładko, wyłożyć na blaszkę keksową pokrytą papierem. Schłodzić około 2 h. Na koniec zagotować pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu czekoladę. Polać wierzch ciasta.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments