Sos pieczarkowy bezglutenowy

Sos pieczarkowy bezglutenowy

Generalnie mało u nas sosów, pochodzę z domu, w którym nie robiło się ich zbyt wiele. Nie zdawałam sobie z tego sprawy dopóki nie zobaczyłam jak pichci Łukasz i jego rodzina :). Nie ukrywam, że i mnie się powoli udziela.

Sosiwa

Trochę o sosach wegańskich. Generalnie jak ze wszystkim opowiem Wam o wegańskich sposobach, bo na innych się nigdy nie znałam. No a przed przejściem na weganizm, moje umiejętności kulinarne były równe zero, jeśli nie mniej.

Najlepszą bazą na sos jest wywar z warzyw. Powiedzmy sobie szczerze, nawet robiąc mięsne potrawy okłada się je warzywami. Nie bez powodu. I nie są tu potrzebne, żadne kostki rosołowe czy inne gotówce.

Możecie wspomóc się śmietaną weganską jeśli lubicie, najlepszy sklad ma ta z firmy Planton, zresztą jogurty z tej samej firmy również będą super.

Jeśli chodzi o sosiki do sałatek świetnie nadadzą się masła orzechowego, pesto z pietruszki, oliwek czy suszonych pomidorów. Jeśli o to chodzi to ja często inspiruję się sloiczkami z pesto, które wiedze w sklepach. Ze sklepowych nie korzystam po pierwsze dla tego, że zawsze lub często jest tam jakiś składnik oddzwierzecy, albo arachidy, na które mam uczulenie. No a po drugie dlatego, że wziąć świeżą bazylię, masło orzechowe, cytrynę i oliwę i zmiksować to nic trudnego.

Obiecuję, że w kolejnych postach sosow będzie to nas więcej. A póki co spróbujcie tego super łatwego przepisu na sos pieczarkowy.

Sos pieczarkowy

(Wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia)

Składniki:
150 ml mleka owsianego niesłodzonego
7 dużych pieczarek
pieprz, sól
2 cebule
olej do smażenia
łyżka mąki z ciecierzycy

do podania:
makaron
natka pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oleju, kiedy uzyska złoty kolor, dorzucić do niej posiekane pieczarki. Smaży do odparowania wody razem z przyprawami. Wlać 100 ml mleka, a z pozostałą część wymieszać z kubku z mąką. Wymieszać porządnie, najlepiej za pomocą trzepaczki. Na koniec zagotować zawartość patelni i wymieszać z zawartością kubka. Gotować jeszcze 3 minuty do połączenia składników i doprawić w razie konieczności.

Podawać z makaronem i świeżymi ziołami.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments