Spaghetti z pulpetami vegebolognese i zdrowe “fast foody”

Spaghetti z pulpetami vegebolognese i zdrowe “fast foody”

Ile razy nie mamy czasu na gotowanie? Jesteśmy zagonieni, a jeść trzeba. I to nie byle co. Tak jak samochód musi mieć paliwo dobrej jakości, tak i nasz organizm jest wart tego co najwartościowsze. Jak więc mieć szybkie, dobre i wartościowe danie? Jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu?

Fast food nie taki zły

Utarło się określenie, że fast food to coś z założenia odbiegającego od normy żywieniowej. Choć sama etymologia tego nie wskazuje. Fast food na ogół jest tłumaczony jako szybko przygotowane jedzenie i w dodatku tanie. Taka definicja nie wróży nic złego. Dlatego tym bardziej chce stworzyć nowe znaczenie tego słowa, abyśmy z dumą mogli powiedzieć “zrobiłem dziś fast fooda”!

Posiłki, które tworzymy, mogą być równocześnie szybkie jak i pełnowartościowe. Aby to osiągnąć, dobrze jest mieć zawsze produkty must have w swoich zapasach. To znaczy takie, z których da się stworzyć zarówno danie wykwintne jak i takie na 15 minut pracy. No i w takiej ilości, aby mieć pewność, że się nam nie zepsują. U mnie to takich rzeczy należy pasata pomidorowa, cebula, ziemniaki, tofu, cytryna, marchewka, czosnek, przyprawy, zioła. Trochę słoików: z fasolą, kaparami, oliwkami, kukurydzą. Oczywiście sporo rzeczy w szczelnych opakowaniach, które szybko się nie zepsują czyli ryż, kasza, soczewica, ziarna, orzechy, suszone pomidory, makaron, płatki owiane plus ulubione mąki lub młynek, dzięki któremu z dowolnego ziarna sami zrobicie mąkę.

No i oczywiście mega ważne kiedy nic mi się nie chce robić- suszone owoce, mrożone owoce i jakieś mleko, często mleko mrożę w małych muffinkach (tak jak lód do koktajli) i dzięki temu mm fast owsiankę, moc błonnika na dobry dzień!

Z powyższych rzeczy można zrobić, zarówno sałatkę, zapiekankę, placki, klopsy jak i ciasto! Jednak na co dzień postawcie na mega szybkie dania jednogarnkowe. I zadbajcie o to, aby dostarczać sobie zarówno węglowodany, białka, tłuszcze oraz witaminy i sole mineralne. Wystarczy, że w takim daniu zawrzecie soczewicę, ryż, paprykę, suszone pomidory, pietruszkę czy orzechy i polejecie olejem lnianym lub oliwą z oliwek.

Kiedy jednak nie macie nawet chwili na to, aby wystawać w kuchni nauczcie się planować swoje posiłki i czas ich przygotowania. Zawsze kiedy robicie jakieś dania pomyślcie o większej ilości, aby móc ją zamrozić, wtedy w kilka chwil będziecie mieć pod ręką treściwe danie.

Może to być pyszny pomidorowy sos, może to być pesto z oliwek, albo jakieś pulpety, pierogi albo domowy chleb! Jedna uwaga, nie mroźcie rzeczy w całości zrobionych kaszy czy ryżu, bo po rozmrożeniu robią się suche i niedobre. Dbajcie o siebie i myślcie o sobie, wtedy nigdy nie zabraknie Wam zdrowego paliwa!

Spaghetti z pulpetami vegebolognese

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:
na sos:
400 g makaronu spaghetti z ciecierzycy lub kukurydzy
duża cebula
8 dowolnych pomidorów
na pulpety:
100 g soczewicy czerwonej
50 g kaszy jaglanej
3 łyżki mąki z orzechów włoskich
cebula
garść pietruszki
garść świeżej bazylii
olej do smażenia
szczypta chili, pieprzu, soli,
3 ząbki czosnku
Szczypta bazylii, oregano

Przygotowanie:
Obie cebule obrać i posiekać drobno, przesmażyć na oleju. Większą część odłożyć drugą smażyć dalej z dodatkiem pietruszki i posiekanego czosnku. Soczewicę razem z jagłą ugotować w garnku na papkę z pieprzem, solą chili. Zmiksować zawartość garnka, następnie dodać przesmażoną cebulkę z czosnkiem. Dorzucić przypraw, wymieszać, dodać mąkę i doprawić. Rekami formować małe kulki i smażyć na rozgrzanej patelni lub piec 30 minut w 180st. C.

Odłożoną cebulę smażyć dalej razem z pomidorami drobno posiekanymi. Podawać razem z pulpetami i świeżą bazylia. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments