Tarta z mąki słonecznikowej i fit tłuszcze

Tarta z mąki słonecznikowej i fit tłuszcze

Spekulacje na temat olejów są wyczerpujące i nic nie wnoszą, a na pewno nie rozjaśniają nam sytuacji. Już zwłaszcza nie odpowiadają na pytanie czy jeść tłuszcze czy ich unikać?

Fit czy fat?

Powszechna mania na zdrowe odżywianie i bycie fit jest całkiem ok, ale niestety wiadomym jest fakt, iż lubimy balansować po skrajnościach. Często nie potrafimy wprowadzić diety konsekwentnie się jej trzymając.

Najemy się, mamy wyrzuty sumienia i przyrzekamy sobie drakońską dietę. Co się z tym wiąże? Jedzenie jogurtów i innej żywności z dopiskiem 0% tłuszczu.

Po pierwsze czy mamy świadomość jak bardzo żywność w tym wypadku musiała zostać przetworzona? Krowa niestety nie daje fit mleka bez tłuszczu ;). Po drugie jeśli nie ma tłuszczu to wartości odżywcze nie mają szansy się wchłonąć. Jak wiemy jest część witamin rozpuszczalna w wodzie, ale te równie istotne jak A, D, E, K są rozpuszczalne właśnie w tłuszczach.

Po co mi tłuszcze?

Tłuszcze to podstawowy magazyn energii oraz składnik błon komórkowych. Jednak tutaj kwestia staje się kluczowa, które z nich są nieodzowne do życia? Są to mianowicie tłuszcze roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, natomiast złe to tłuszcze zwierzęce oraz tanie oleje roślinne.

Te wartościowe tłuszcze są obecne w nasionach roślin oleistych, rybach oraz owocach morza. Pamiętając, że nadmiar zawsze jest niekorzystny. Na przykładzie oleju powinniśmy jeść max 3 łyżki dziennie i na przykład nie więcej niż 50 gram nasion i orzechów.

Tajemnica tłuszczu

Tłuszcz przyspiesza trawienie i usprawnia ruch jelit czyli perystaltykę, pod warunkiem, że jest go bardzo niewiele, nie bez powodu jest na szczycie piramidy!

Poza tym tłuszcze przeciwdziałają tworzeniu zakrzepów, regulują poziom cholesterolu, utrzymują prawidłowe nawilżenie, jędrność oraz wygląd skóry.

Ponadto regulują gospodarkę wodną organizmu, przyspieszają gojenie się ran, zapobiegają zachorowalności na nowotwory.

Skutki niedoboru

Zahamowanie wzrostu, zmiany skórne, którym może towarzyszyć łuszczyca, trudno gojące się rany, występowanie stanów zapalnych skóry. Co więcej wypadanie włosów, spadek odporności organizmu, spowolnienie krążenia krwi oraz słabe naczynia krwionośne.

Czasami dobrze zrobić listę za i przeciw? Ile warte jest odchudzania, a raczej wyniszczanie? Czy to priorytet, czy nie da się osiągnąć wymarzonej sylwetki, bez narażania swojego organizmu na szwank i drastyczne zmiany, które spowodują niewątpliwy szok, czyli zachwianie homeostazy! Dbaj o siebie we właściwy sposób, wprowadzaj powolne zmiany w oparciu o zdrowe nawyki i racjonalnie skomponowane posiłki.

Dzisiaj proponuje super zdrowy tłuszcz z mąki słonecznikowej, wiadomo, iż jak każde nasienie czy orzech słonecznik jest kaloryczny, dlatego ograniczamy jego ilość do towarzystwa polecam również awokado- kopalnie wartościowego tłuszczu przyspieszającego spalanie kalorii 😉

Tarta z mąki słonecznikowej usłana pomidorkami

(wegańskie)

Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm:
ciasto:
100 g uprażonego słonecznika
50 g mąki orkiszowej
20 g bio kukurydzianej
40 g mąki gryczanej
20 ml oleju kokosowego extra virgin
garść świeżej bazylii oraz pietruszki
100 ml wody
szczypta soli himalajskiej i pieprzu

nadzienie:
pół dojrzałego awokado
garść pomidorków koktajlowych
garść szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny
szczypta suszonego oregano i bazylii
łyżka oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

Słonecznik chwilę miksować, aż powstanie mąka (nawet, gdy zmiksujecie na masło nic się nie stanie), następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładko. Ciasto wyłożyć na zwilżoną formę silikonową, nakłuć widelcem, odstawić na 15 minut. Rozgrzać piekarnik i włożyć na maksymalnie 20 minut do 180 st. C.
Umyć i pokroić składniki na masę, udekorować wyciągniętą tartę, jeść od razu, smacznego!

Bibliografia:

Marek Zaremba “Jaglany detoks”

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Narwana ZieleninaAnna Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anna
Gość
Anna

Czy mogę użyć maki słonecznika