Tartaletki grochowe i “lekkie jelita”

Tartaletki grochowe i “lekkie jelita”

Mało znane w Europie, rzadko stosowane w Polsce. Kojarzone jedynie z sushi. A szkoda, bo cieszą się bogactwem składników mineralnych oraz jak się okazuje są odpowiedzią na problemy jelitowe po zjedzeniu fasoli, grochu czy ciecierzycy. A mowa o wodorostach!

Wartościowe glony

Glony morskie inaczej zwane po prostu wodorostami korzystnie wpływają na poziom dobrego cholesterolu. Dzieje się tak dzięki temu, że glony obniżają poziom fibrynogenu we krwi, który to współtworzy skrzepy.

Co więcej przeprowadzono badania udowadniające, że wirus opryszczki “nie lubi” się z glonami. Znaczy, że hamują one rozsiew tego wirusa. Jednak ogólnie przypisuje się im przeciwwirusowe właściwości, również przeciw innym wirusom. Wodorosty wykazują także działanie przeciwbakteryjne.

Wodorosty wakame przyczyniają się do usprawnienia układu immunologicznego, a więc wzmacniają naszą odporność. Wspomagają wchłanianie żelaza, są bogate w witaminę C, magnez, witaminy z grupy B, te ostatnie przyczyniają się między innymi do prawidłowo działającego układu nerwowego. Istotna zdaje się kwestia eliminacji wzdęć po zjedzeniu strączków. Dla osób szczególnie wrażliwych na fasolki i inne nasiona strączkowe glony te winny przynieść ulgę. Wystarczy razem z fasolkami gotować i glony, neutralizują one gazotwórcze właściwości.

Tartaletki grochowe

(wegańskie)

Składniki na 12 tartaletek:
ciasto:
60 g mąki żytniej
60 g mąki ryżowej lub kukurydzianej
90 g mąki z ciecierzycy
szczypta soli
70 ml oleju rzepakowego
70 ml wody
nadzienie:
200 g grochu
garść glonów kombu
5 ząbków czosnku
pół łyżeczki kurkumy, soli, ziół prowansalskich
łyżka oleju
szczypta pieprzu, chili

Przygotowanie:
Mąki połączyć ze sobą, dolać resztę składników na masę, urobić ręką, odłożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie zwilżyć silikonowe foremki wodą i zacząć wykładać spód i brzegi ciastem. Piec 15 do 20 minut w 180 stopniach C.

Groch zalać godzinę wcześniej, zmieniając wodę minimum 4 razy. W garnku umieścić groch i 300 ml wody, dodać kombu, sól, pieprz, kurkumę, chili, olej i gotować do miękkości. Dolewać wody systematycznie i po trochu po wchłonięciu jej przez groch. Po ugotowaniu zmiksować na gładko z resztą składników nadzienia.
Spody nafaszerować nadzieniem i gotowe!

Bibliografia:
Zdrowa lekkość brzucha – Robynne Chutkan 
Żywność twój cudowny lek- Carper Jean


Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o