Tłuściutki tydzień!

Tłuściutki tydzień!

Zaczęło się od domowej czekolady, potem próbny tort weselny, aż do ciastek z powidłami! Było pysznie i zdecydowanie do syta! Mam wrażenie, że tłusty czwartek przeżywa swój renesans! Wszędzie królują pączki i niech jakiś śmiałek spróbuje im się oprzeć! 😀

Alternatywy wegańskie

Zupełnie nieświadomie i bez celowego wstrzelenia się w ten WYJĄTKOWY tydzień ustawiliśmy degustację naszego weselniaczka. Mimo, iż z tym zamiarem wybraliśmy się na targi niestety wegańskich tortów nie zastaliśmy, jedynie naobiecywali nam sporo.

Będąc jakiś czas temu upatrzyłam sobie firmę, która zrobiła mi pyszną muffinkę, a w której to firmie Łukasz przed laty pracował i tak oto pierwsza degustacja okazała się sukcesem.

Tort był z nadzieniem leśnym, lekko i przyjemnie kwaskowaty, ale otulony wspaniałą wegańską śmietaną, idealnie słodka. Całość komponowała się niebiańsko, współgrała, mimo, że tort był roboczy to wyglądem urzekał. My mamy wersje wegańską, bezglutenową, ale znajdziecie tam każdą możliwą ewentualność :).

Nie dość, że wypróbowaliśmy pokaźne kawałki to jeszcze dostaliśmy torcik do domu, tak więc świętujemy razem z rodzicami cały tydzień. Wielu z Was pytało mnie o tort. Robi go dla nas “Big Baba Cupcakes”, która zamknęła się w Bytomskiej Agorze, aby odrodzić się na nowo (już niedługo oficjalnie) jako studio tortów w Zabrzu, Rokitnicy. Już teraz możecie do niej pisać, umawiać się i zamawiać! W ofercie również słodki stół i szeroki wachlarz propozycji deserów w nim zawartych! My jesteśmy zauroczeni i gorąco polecamy! Lepszego tortu w życiu nie zjecie!

Ciacha z powidłami na bazie batatów

Na początku tygodnia Mama zrobiła pyszną domową czekoladę z ekspandowanym amarantusem. Dziś również wracamy objedzieni po solidnym obiedzie, ciachach i kolacji! Możemy tylko leżeć brzuchami do góry. Wrzucamy Wam tylko jej pyszne ciasteczka, taka alternatywa na tłusty czwartek 😉

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:
3 szklanki mąki kukurydzianej
200 ml letniego mleka/napoju roślinnego
50 g drożdży
2 łyżki ksylitolu
½ łyżeczki soli
1 upieczony, zmiksowany średniej wielkości batat
½ szklanki oleju rzepakowego
eko powidła

Przygotowanie:
Wymieszać drożdże z letnim napojem roślinnym i ksylitolem, wlać do miski z mąką i solą, wyrabiać ciasto, dodając bataty i olej. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm i wykrawać z niego kółka szklanką. Do środka każdego wkładać łyżeczkę powideł, sklejać i formować w kulki. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić ponownie do wyrastania na ½ godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasteczka i piec przez 20 minut.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments