Wakacje trwają w najlepsze, spieszę do Was z pysznym sezonowym ciachem! Delikatne, lekkie, a jednocześnie sycące z genialną bitą śmietaną z mleczka kokosowego!
Sekret wegańskiej bitej śmietany
Sprawa bitej śmietany z mleczka kokosowego nie jest taka prosta i oczywista. Mówimy tu oczywiście o mleczku z puszki. Po pierwsze i najważniejsze musi mieć wysokie stężenie ekstraktu kokosowego minimum 80%. Jeśli będzie miało mniej nie ma nawet co liczyć, że będzie można je ubić. Niestety również „wysoki procent” nie jest gwarancją, trzeba po prostu wiele firm przetestować. Wiele też zależy od partii kupując to samo mleczko w tym samym sklepie raz można trafić na gęste, a raz na wodniste. Niestety to się zdarza.
Mam jednak pocieszająca nowinę trafiłam jakiś czas temuna świetne mleczko i za każdym razem bita śmietana wychodzi extra! Kupuje je zawsze w Auchanie, jest to mleczko w puszce firmy Suree, o stężeniu 82%.
Po drugie mleczko trzeba schłodzić i to porządnie, doba to minimalny czas. Następnie należy przełożyć do wysokiego naczynia tylko stałą część. Jeżeli dostanie się wodnista część bita śmietana się ubije, ale będzie spływać z ciasta. Następnie używamy 3 łyżeczek cukru/ksylitolu pudru, ja po prostu mielę w młynku ksylitol. Ksylitol z mleczkiem ubijam około minutę i gotowe. Nakladam na ciacho. Pamietajmy, że ciasto z taką śmietana nie może długo stać na stole zwłaszcza kiedy jest bardzo ciepło.
Cała otoczka, jeśli chodzi o bitą śmietanę jest ważna, ale sam akt tworzenia jest banalnie prosty. Zachęcam, do spróbowania. Jeśli boicie się, że zepsujecie ciasto zróbcie np. deser w pucharku.
Tofurnik truskawkowy z bitą śmietaną

(Wegańskie, bez cukru)
Składniki na okrągłą formę o średnicy 26 cm
Spód:
120 g mąki ryżowej
200 g mąki pszennej
120 ml oleju
120 ml wody
Masa truskawkowa:
400 g jagód
400 g tofu naturalnego
50 g oleju
2 puszki mleka kokosowego
200 g ksylitolu plus 3 łyżki do bitej śmietany
200 g suchej kaszy jaglanej
40 ml soku z cytryny
6 łyżeczek agaru
Do dekoracji ulubione owoce
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód umieścić w jednym naczyniu i ugnieść ręką. Wyciąć kółko w papierze do pieczenia i wyłożyć spód blaszki. Przystąpić do smarowania olejem całej blaszki. Wyłożyć na spód i brzegi ciasto i piec w 180 st C przez 25 minut.
Następnie kaszę jaglaną ugotować w wodzie z jednego mleczka kokosowego i całej jednej puszce mleczka. Truskawki umyć i przełożyć do garnuszka, zmiksować na gładko, dodać agar i olej, gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do zagotowania. Na koniec dodać ksylitol, wymieszać.
Kiedy kasza będzie ugotowana zmiksować ją bardzo dokładnie z rozdrobnionym palcami tofu oraz sokiem z cytryny. Następnie do gładkiej masy dodać mus, miksować, aż składniki się połączą. Wlać na upieczony spód. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej przez całą noc. Na następny dzień udekorować ubitą śmietaną i owocami.

Smacznego!
