Torcik chałwowy

Torcik chałwowy

Większość moich dań powstaje ze smaków, które nami aktualnie rządzą. Obydwoje uwielbiamy orzechy i słodkości, ale za to nie lubimy ciast, które są przesłodzone lub tęgie, parę gryzów i człowiek jest pełny, wręcz przejedzony. Dlatego też właśnie powstał pomysł na tort chałwowy. Łączy w sobie delikatność, kremowość kaszy jaglanej oraz charakterność pasty sezamowej- tahini. Wszystko to okraszone aksamitnym kremem czekoladowym na bazie awokado i bananów.

“Sławny” banan

Jednak dziś słów kilka o podstawowym składniku mojego kremu oraz ostatnio cieszącym się wielkim rozgłosem, czyli bananie. Banany są super pożywne, ale także wartościowe. Zielone są wspaniałym prebiotykiem, odżywiającym nasze bakterie jelitowe. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym co oznacza, że nawet cukrzycy mogą je jeść. Z kolei “czarne” są idealnym spajaczem, a także zdrowym słodem do ciast i deserów. Polecane dla sportowców z powodu dużej ilości węglowodanów.

Kolejną zaletą jedzenia bananów jest ich dobroczynne działanie na żołądek, wzmacniają one jego błonę sprawiając, iż staje się ona grubsza, uniemożliwiając sokom trawiennym robienie szkód. Mowa tu oczywiście o zielonych bananach. Obecnie brytyjscy naukowcy mówią wyraźnie, iż potwierdzono przeciwwrzodowe właściwości bananów.

Potwierdziła się również teza, że zielone banany niwelują działanie złego cholesterolu, czego nie wykazano u dojrzałych. Niedojrzałe banany również wykazują lecznicze właściwości dla chorób serca.

Podsumowując banany spożywane w celach leczniczych powinny być niedojrzałe, natomiast jako słodzidło lub zastrzyk energii najlepsze wydają się być te “czarne”.

Torcik chałwowy

Ciacho robiłam w małej foremce, dlatego do większych najlepiej pomnożyć składniki nawet razy 4.

Tahini z prażonego sezamu

Składniki na prostokątną foremkę 170 x 75 x 30 mm :
Masa:
50 g kaszy jaglanej
szczypta soli
łyżeczka mąki migdałowej
20 ml oleju kokosowego
4 łyżki ksylitolu
40 g pasty tahini
2 łyżki wiórków kokosowych

Krem:
pół awokado
2 “czarne” banany
łyżeczka karobu
4 łyżeczki kakao

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną mocno rozgotować. Dodać wszystkie składniki na masę i zmiksować na gładko, wyłożyć na małą, wilgotną foremkę. Odłożyć i zmiksować składniki na krem, nałożyć szprychą na masę i schłodzić, smacznego!

Bibliografia:
Apteka żywności- Carper Jean
Dobre bakterie – Robynne Chutkan
Historia wewnętrzna- Giulia Enders 
Leczenie dietą, wygraj z Candidą!- Marek Zaremba
Jaglany detoks- Marek Zaremba

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o