Torcik migdałowo- kokosowy

Torcik migdałowo- kokosowy

…i sekrety migdałów. Ludzie mają pewien interesujący odruch… musimy coś robić z rękami. Nie dopuszczamy do momentu ich bezczynności. Musimy się nimi bawić, rysować podczas rozmowy telefonicznej, gestykulować lub najzwyczajniej w świecie coś podgryzać 😉

Efektywne podgryzanie

W podgryzaniu nie ma nic złego jeśli nie przechodzi w obżarstwo lub zapychanie się “chemią” i konserwantami. Jak więc sprawić, żeby podgryzanie nie tyle było neutralne co pożyteczne i dobroczynne?

Podgryzajmy migdały!

Od zawsze wiadomo, że migały są bogate w błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z czego wniosek, iż stanowią antidotum na choroby układu krążenia.

Liczby mówią, że osoby jedzące przynajmniej 5 razy w tygodniu mają połowę mniejsze zagrożenie ataków serca i chorób wieńcowych w stosunku do osób, które jadły mniej niż raz w tygodniu.

Zaobserwowano również, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich umierają na choroby serca o połowę rzadziej niż Amerykanie. I to wcale nie za sprawką diety niskotłuszczowej! Co ciekawsze mieszkańcy tego obszaru jedzą więcej tłuszczu niż Amerykanie! W czym tkwi sekret? To proste południowcy jedzą 75% tłuszczów, które pochodzą z oliwy, orzechów czy ryb.

Powtarzam jeszcze raz, tłuszcze są nam niezbędne, zwłaszcza roślinne. Owszem schudniemy po ich odstawieniu, ale nasza skóra będzie sucha, zwiotczała i odwodniona czy naprawdę o taki efekt chodzi?

Cudowny migdał

Najkrócej ujmując migdały są bardzo korzystne dla tętnic, obniżają poziom złego cholesterolu. Pełnią również funkcję tarczy obronnej przed cholesterolem LDL (złym) co zostało udowodnione naukowo.

Ponadto pobudzają aktywność bioelektryczną mózgu, dzięki obecności boru (pierwiastka, rzadko występującego w pokarmach), jego niedobór może prowadzić do ograniczenia sprawności umysłowej. Stwierdzono, że u osób z niedoborem bor obserwuje się spowolnioną pracę mózgu oraz mniej efektywną. Prócz migdałów i orzechów bor zawierają również strączki, brzoskwinie, winogrona, gruszki, jabłka oraz warzywa liściaste. Bor jest również odpowiedzialny za mocne kości, więc jego niedobór prowadzi do ich kruchości, łamliwości, a w ostateczności do osteoporozy.

Migdały mają charakter zasadowy to znaczy, że odkwaszają organizm, to znaczy stanowią antidotum na dietę XXI wieku, która sprawia, że nasz organizm jest silnie zakwaszony. Należy kojarzyć podstawowy mechanizm: zakwaszenie= choroba, zaburzenie homeostazy; alkalizacja= zdrowie, zachowanie równowagi.

Migday zawierają również sporą dawkę witaminy E, rozpuszczalnej w tłuszczach, tak jak wspominałam ostatnio odpowiada ona za ochronę błony komórkowej, zwłaszcza przed wolnymi rodnikami, chroni ona również nasze serce i naczynia krwionośne.

Migdały pod kontrolą

Na migdały i orzechy takie jak nerkowce, laskowe, ziemne, pekan, włoskie, brazylijskie, czy nawet na żelatynę i czekoladę muszą uważać osoby zmagające się z opryszczką. Cząsteczki ze zjadanego pożywienia wędrują do komórek, w których jest uśpiony wirus, od nas i naszej diety zależy czy go dokarmimy czy przegłodzimy.

Jak to się dzieje? Arginina aktywuje wirusy, a lizyna stanowi blokadę to znaczy hamuje atak wirusów. Nie chodzi tutaj o ilość pokarmów, ale o występujący stosunek argininy do lizyny. W wymienionych przeze mnie orzechach i czekoladzie uwidoczniony jest wysoki poziom argininy.

Wystarczy zjeść czekoladę lub 55 g orzechów ziemnych, aby obudzić drzemiący wirus! Mało tego orzeszki i czekolada to zdwojona dawka mocy dla wirusa opryszczki. Orzeszki ziemne są wyjątkowo “agresywne”, lekarze opisują przypadki, w których kobiety zjadały jedną kromkę z masłem orzechowym i wirus opryszczki powracał. Po odstawieniu nie pojawiał się przez wiele lat.

Co ważne pokarmy zawierające przewagę lizyny należy jeść w celu zapobiegania opryszczce, zwłaszcza kiedy czujemy u siebie spadek odporności, są wśród nich: mleko, fasola, soja, mięso.

Podsumują, nie ma leku na wszystko nawet wśród darów natury, jedno jest dobre dla jednego złe dla drugiego, ale kluczem zawsze jest umiar. Jednak alergie pokarmowe czy nietolerancja na skutek kontaktu z niektórymi składnikami nie podlega dyskusji. Jeśli wiesz, że niektóre składniki nie Ci nie służą, odstaw je bezwzględnie, aby zachować dobre samopoczucie i zdrowie.

Torcik migdałowo- kokosowy

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki na kwadratową foremkę o boku 24 cm:
warstwa ecru:
170 g suszonych daktyli
70 g suszonych ananasów
30 g rodzynek
100 g wiórków kokosowych
150 g płatków migdałowych
100 ml wody

warstwa biała:
200 g kaszy jaglanej
5 łyżek mąki kokosowej
5 łyżek oleju z pestek winogron
sok z całej cytryny

Przygotowanie:
Bakalie zalać wrzątkiem, po 20 minutach wodę odlać, dorzucić do składników na warstwę ecru i zmiksować na gładko.
Kaszę ugotować, zmiksować na gładko z resztą składników na warstwę białą.
Warstwę ecru wyłożyć na formę silikonową posmarowaną olejem, rozłożyć równomiernie połowę zawartości, na nią wylać masę białą, wyrównać brzegi i przykryć resztą warstwy ecru. Chłodzić nie krócej niż 4 godziny.

Bibliografia:
Leczenie dietą Marek Zaremba
Apteka żywności- Carper Jean 
Żywność twój cudowny lek- Carper Jean 
Antyrak: nowy styl życia- David Servan-Schreiber  

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o