Torcik owocowy

Torcik owocowy

Powiem Wam, że co jak co, ale torty to nie moja liga. Może tym lepiej, bo to pokazuje, że ten blog jest dla każdego, nawet dla osób, które nie czują się pewnie w kuchni.

Generalnie nie biszkopt jest problemem, bo recepturę opanowałam już dawno. Najtrudniejszy był zawsze krem. Co innego oblać czekoladą, a co innego zrobić sztywny „tynk”. W końcu wiecie, że nie lubię żadnych sztucznych wspomagaczy w kuchni, chemicznych udoskonaleń. Dlatego trzeba było znaleźć idealne mleczko. Klasyczne w puszce raz wychodzi, a raz nie. Szukałam pewnika. No i tak oto znalazłam śmietankę kokosową w kartonie.

Poszperałam trochę po Internecie i popytałam blogerów, dzięki jakim trikom udaje im się robić tak rewelacyjne torty. Niewątpliwie, trzeba po prostu dobrze trafić i sporo testować. A skoro już odkryłam ideałem podzielę się z Wami, śmietanką perfekcyjną.

Koniecznie wypróbujecie, po raz pierwszy z jasnym biszkoptem!

Biały torcik z owocami

(Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Składniki na 4 warstwy na formę o średnicy 22 cm:

250 g jabłek
400 ml mleka migdałowego
80 g masła wegańskiego
3 łyżeczki octu jabłkowego
180 g ksylitolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
170 g mąki jaglanej
200 g mąki ryżowej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
130 g mąki z ciecierzycy
3 łyżki mielonego lnu

krem:
śmietana 200 ml
stała część z mleczka kokosowego
40 g pudru z ksylitolu

dodatki:
ulubione owoce
dżem wiśniowy lub porzeczkowy

Przygotowanie:
Jabłka obrać i zmiksować, dodać do nich sodę, mleko i ocet. Po chwili równie len. Suche składniki połączyć w misce. Następnie masło razem ze słodem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Wszystkie składniki złączyć razem, mieszać do połączenia składników. Później rozdzielić na 4 części. Piec każdą warstwę 30 minut w 175 st. C na blaszce wyłożonej papierem, z brzegami posmarowanymi olejem.
Następnie wystudzić wszystkie warstwy, posmarować dżemem układając piętrowo.
Mleczko kokosowe przełożyć do wysokiego naczynia, ubijać razem z pudrem przez 4 minuty, miksować chwilę i smarować tort z wierzchu. Na koniec ozdobić ulubionymi owocami i płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Od razu przełożyć do lodówki. Taka śmietanka potrzebuje nocy, aby ponownie stężeć.

Podpowiedzi:

  • Z pewnością najlepszy jest na drugi dzień, wtedy warstwy będę nasiąknięte dżemem.
  • Śmietanka musi być 48 h chłodzona przed uzyciem. Natomiast w ciepłym dzień nie możecie też zostawić tego tortu na stole na parę godzin, niestety potrzebuje zimna.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments