Tortilla w towarzystwie pasty pseudomięsnej

Tortilla w towarzystwie pasty pseudomięsnej

Zawsze się śmieję z tych mięsnych nazw wśród wegetarian, aż w końcu i mnie pochłonęło ^^. Już kiedyś był przepis na bazie mąki z cieciorki, ale oficjalnie Wam jej nie przedstawiałam. Jak dla mnie jest niebywałym gościem w kuchni i niczym nie da się jej zastąpić w daniach charakternych, dodaje wyrazu i ma jajeczny smak oraz barwę. Jeśli chodzi o nachos, tortillę czy paję (o której niebawem) jest absolutnym MUST HAVE! Próbowałam wykorzystać inne, ale niestety same z siebie nie dawały takiego efektu.

Tak samo jest z suszonymi pomidorami, niektórych składników nie da się zamienić, jeśli użylibyście passaty niestety nie otrzymacie pożądanego efektu. Pasta może być jałowa, to pomidory podkręcają smak.

Mojemu Łukaszowi uszy się trzęsły, więc warto się czasem nagimnastykować 😉

Pasta pseudomięsna

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki:
30 g orzechów włoskich
20 g orzechów laskowych
150 g białej fasoli
garść świeżej bazylii
10 suszonych pomidorów
pół łyżeczki soli, pieprzu, kurkumy
po szczypcie cząbru, lubczyku, majeranku, tymianku, rozmarynu
szczypta chili, imbiru
3 ząbki czosnku
4 łyżek oleju lnianego

Przygotowanie:
Orzechy namoczyć, kolejno fasolę przygotować wg tego przepisu. Fasolę oraz orzechy odsączyć (można wlać zamiast wrzątku do poniższego ciasta). Na koniec wszystko dokładnie zblendować na gładko. Doprawić i gotowe!

Tortilla

(wegańskie, bezglutenowe)

Składniki:
110 g mąki z cieciorki
70 g mąki ryżowej
1/2 łyżeczki bio- proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
30 ml oleju plus olej do polania formy
200 ml gorącej wody

Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć i urobić ręką. Następnie odstawić do lodówki na 30 minut w plastikowej formie. Po tym czasie wyjąć z lodówki, na silikonowej formie wylać olej tyle co do smażenia naleśników i rozłożyć na niej ciasto. Piec dwa placki w dwóch formach 15 minut w temperaturze 180 st. C. Można też zamiennie, po upieczeniu jednego czynność powtórzyć.

Podawać z pastą i warzywami 😉 Smacznego!

Podobało Ci się?

Jeśli podobał Ci się ten post, choć odrobinę, a drobniaki walają Ci się po portfelu wiesz już jak je spożytkować. Każda drobna suma dorzucona do naszej “skarbonki” to duży krok w lepszą stronę zarówno naszej jak i Twojej przyszłości! Razem twórzmy Narwaną Zieleninę!
Jeśli nie wiesz na czym polega Patronite zapraszamy tu. 🙂

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o