Tworząc czekoladę nie można zapomnieć o jej dobroczynnych właściwościach. Gorzka czekolada może poszczycić się zawartością antyoksydantów, proanthocyanidów i polifenoli. Związki te spowalniają rozwój nowotworów oraz w ogóle zapobiegają ich wystąpieniu.
Co z tymi fenolami?
O polifenolach mówi się w kategoriach leków o ogromnym działaniu, które nawet naukowców wprawiają w osłupienie. Substancje te zwalczają nie tylko wyżej wymienione nowotwory, ale również bakterie i wirusy, natomiast układ odpornościowy jest przez nie wzmacniany.
Naukowcy wciąż przeprowadzają na ten temat badania oraz donoszą, że wirusy nie są w stanie przedostać się przez błonę do materiału genetycznego zdrowej komórki właśnie za sprawką substancji zawierającej fenole. Zwłaszcza owoce tworzą swoistą zaporę dla wirusów.
Jest to prawdziwa bomba energetyczna, zdrowsza i pożywniejsza niż cukierki czy batony. Również indeks glikemiczny nie jest wysoki, zdecydowanie niższy niż kaszy, ryżu czy makaronu.
Powszechnie wiadomo, że jest dobra czy nagłym spadku cukru, poprawia również samopoczucie i nastrój 😉
Warto jednak pamiętać, że mleko połączone z kakao unicestwia dobroczynne właściwości kakao. Dlatego polecam Wam samodzielne zrobienie czekolady na pełnym wypasie, właśnie z takimi składnikami jakie Wy sami najbardziej ulubiliście.

Czekolada z bakaliami
(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)
Składniki:
3 łyżeczki karobu
2 łyżki kakao
5 łyżek ksylitolu
łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki mąki migdałowej
50 ml wody lub mleka roślinnego
20 g suszonej żurawiny
suszona figa
20 ml oleju kokosowego
łyżeczka nasion chia

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki zmieszać razem, w osobnej szklance namoczyć bakalie, w tym pokrojoną w kostkę figę. Kolejno połączyć wszystkie składniki, umieścić nad kąpielą wodną i porządnie wymieszać, Przełożyć na zwilżoną foremkę i włożyć do lodówki na kilka godzin, można również na chwilę do zamrażalnika, ale dopiero po ostygnięciu.
Smacznego!
Bibliografia:
Antyrak: nowy styl życia- David Servan-Schreiber
Apteka żywności- Carper Jean