Zapiekanka makaronowa z wegańskim beszamelem

Zapiekanka makaronowa z wegańskim beszamelem

Pomidory i sos pomidorowy. Pomidory zawierają likopen, który uwalnia się po poddaniu pomidorów obróbce cieplnej, swoją dodatkową moc wyzwala w konfrontacji z oliwą. Co daje likopen? Przeciwdziała starzeniu oraz pomaga w zachowaniu młodej i zdrowej skóry, jest jednym z najsilniej działających przeciwutleniaczy!

Zarówno surowy jak i gotowany pomidor jest również bogaty w beta- karoten, witaminę C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez i fosfor. Co oznacza, że działa bakteriobójczo, przeciwnowotworowo oraz stanowi wzmocnienie dla wątroby. Zapobiega także zapaleniu wyrostka robaczkowego.
Pomidory niweluje również stany zapalne. Jest silnie zasadowy, co oznacza, że jest przepustką w drodze po właściwe pH, a więc i zdrowie.
Wpisuje się go w listę produktów mniej skażonych pestycydami, dzięki czemu można kupować go nie przywiązując wielkiej wagi do źródła.

Naukowcy badając ludność na Hawajach jedzącą bardzo dużo pomidorów, stwierdzają, że obserwuje się u niej niski wskaźnik zachorowań na raka żołądka. U Norwegów również spożywających pomidory w sporych ilościach spostrzega się, że mało osób choruje na raka płuc. Amerykanie natomiast rzadziej chorują na raka prostaty, a starsi Amerykanie na nowotwory w ogóle.
Dużo ilość w badaniach obejmujących populację 14 tysięcy Amerykanów oraz 3 tysięcy Norwegów oznacza więcej niż 14 razy w miesiącu. Badania obejmowały nowotwory płuc.

Jedzmy więc pomidorówkę spaghetti, leczo, lasagne, pizze, sałatkę grecką i inne na zdrowie!

Zapiekanka makaronowa z wegańskim beszamelem

(wegańskie)

Składniki na okrągłą formę do tarty o wymiarach 29 x 4.5 cm:
400 g makaronu kokardek (u mnie pszenny, ale może być także z soczewicy, grochu, groszku, kukurydzy czy fasoli)
Sos beszamelowy: 
1 litr mleka roślinnego u mnie migdałowe
1/2 szklanki mąki gryczanej
łyżeczka soli himalajskiej
Szczypta pieprzu 
Sos pomidorowy:
1 butelka pasaty pomidorowej 
3 cebule
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oleju rzepakowego 
czerwona papryka
1 łyżeczka soli himalajskiej 
Garść listków bazylii
łyżeczka kurkumy, bazylii, oregano
po szczypcie pieprzu, chili

Przygotowanie:
Sos beszamelowy: 
Wymieszać mąkę z 1/4 litra mleka, resztę mleka zagotować z solą i pieprzem. Wlać mieszankę mąki z mlekiem, zagotować, odstawić. 
Sos pomidorowy: 
Przesmażyć posiekaną cebulę z przeciśniętym czosnkiem na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym, zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć do miękkości, dodać szczyptę ostrej papryki, pieprzu, kurkumy. Wlać pasatę, zagotować, dodać pokrojone listki bazylii.
Połączyć z sosem pomidorowym. Makaron wrzucić do gorącej wody i gotować 6 minut. Wodę odlać. Do żaroodpornej lub porcelanowej formy wlać cienką warstwę beszamelu, ułożyć makaronu, ponownie beszamelu, następnie rozłożyć równomiernie sos pomidorowy i makaron. W ten sam sposób układać kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinien być makaron oblany beszamelem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Bibliografia:
Leczenie dietą, wygraj z Candidą! Marek Zaremba
Jaglany detoks- Marek Zaremba
Apteka żywności- Carper Jean
Antyrak: nowy styl życia- David Servan-Schreiber

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o