Zapiekanka warzywna pod beszamelem i ucieczka do lasu

Zapiekanka warzywna pod beszamelem i ucieczka do lasu

W czasie jaki przeżywamy ostatnio potrzebujemy wybitnie bardziej niż zawsze ciszy i momentu, w którym możemy śmiało odetchnąć. Nie tylko jest to spowodowane pandemią, ale również natłokiem pracy i to zawodowej i związanej z przedślubnymi przygotowaniami. Dlatego ostatnio dużą część życia spędzamy w lesie!

Ukojenie

Zwłaszcza ulubiliśmy sobie Las Murckowski. Jest naprawdę spory, blisko nas i do tego jest w nim mało ludzi. Jest tak piękny, że człowiek ma wrażenie, że trawy w nim płyną. Cała ta sceneria sprawia wrażenie zielonej kryształowej kuli, jakby był całkowicie odcięty od reszty świata. Tego zanieczyszczonego i odartego z naturalności.

Możemy tylko iść, wsłuchiwać się w szum drzew, śpiew ptaków i chłonąć zapachy całym ciałem i umysłem. Tak jakby wszystkie zmartwienia odpływały razem z morzem traw. Sami jesteśmy zdziwieni jak pięknie płynie tam czas, całkiem inaczej niż wszędzie, jakby czasoprzestrzeń rządziła się innymi prawami w tym niesamowitym miejscu.

Mieliśmy je na wyciągnięcie ręki, a dopiero po długim czasie odkryliśmy naszą przestrzeń. Człowiek często szuka piękna i przepychu sam nie wiedząc czego chce. Po czasie jednak okazuje się, że „Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.” To co cieszy oczy jest ważne, bo zaspokaja nasz zmysł estetyki, ale to czego potrzebuje nasza dusza jest wielozmysłowe, nie ogranicza się tylko do wzroku. Patrząc sercem doświadczamy świat w szerszej perspektywie, nie skupiając się na powierzchownej ocenie. Zaczynamy rozumieć dlaczego oraz zastanawiać się nad istotą rzeczy. Wszystko ma swoją przyczynę, każde zachowanie, każde zjawisko, każde zdarzenie i warto zastanowić się i spojrzeć przez pryzmat doświadczeń i czasu.

Miło jest mieć swoją ucieczkę od świata, życzymy Wam, abyście szukali takich miejsc, takich, które pochłoną Was bez reszty i sprawią, że na życie popatrzycie z dystansu, przychylnym okiem, bez stresu i zbędnych frustracji. Odkrywajcie smaki i zapachy świata. Sprawcie swoim zmysłom ucztę!

Warzywa zapiekane z beszamelem

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:
5 ziemniaków
3 marchewki
2 cukinie
300 g pieczarek
1 cebula
1 papryka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki dowolnej mąki
1 łyżka skrobi 1/3
1l mleka roślinnego
koperek, natką pietruszki do posypania

Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewki obrać, gotować około 15-20 minut, odstawić do wystygniecia. Na patelni rozgrzać część oleju, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pokrojone pieczarki, odparować, dodać pokrojone pokrojone w kostkę paprykę i cukinie, dusić, aż zmiękną. Ziemniaki i marchewki pokroić w kostkę, wsypać warstwami do miseczek do zapiekania wysmarowanych olejem. Na to rozłożyć równomiernie przesmażoną mieszankę warzyw. Zrobić sos beszamelowy: do rozgrzanego oleju wsypać mąki, wymieszać do powstania jednolitej zasmażki, dodawać stopniowo mleko roślinne, ciągle mieszając. Beszamel nie powinien być zbyt rzadki. Natychmiast po zagotowaniu wlać na wierzch warzyw. Posypać drobno pokrojonym koperkiem z pietruszką. Wstawić na około 15-20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Można podawać z ketchupem.

Bibliografia:
„Mały Książę” Antoine’a de Saint-Exupéry’ego.

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments