Zapiekany batat z sosem czosnkowym

Zapiekany batat z sosem czosnkowym

Jak każdy weganin warzywa kocham pod każdą postacią i staram się je urozmaicać na wszelkie możliwe sposoby. Wtedy mam pewność, że zawsze będą dla mnie atrakcyjne, a moja dieta nigdy nie stanie się monotonna.

Kreatywne warzywa

Jak sprawić, żeby Wasze posiłki były dla Was przyjemnością i zarazem były oparte na zdrowej kuchni? Jak przygotowywać dania by nie musieć sięgać po wzmacniacze smaku i gotowe mieszanki? Podpowiem Wam jakie triki sprawdzą się w Waszej kuchni.

Po pierwsze i najważniejsze to być otwartym, zwłaszcza jeśli totalnie zmieniłeś dietę. Nasze kubki smakowe szybko się zmieniają, więc coś co nie smakowało Ci wcześniej teraz w innym towarzystwie i po czasie może wydać się zupełnie inne. Warto sprawdzić siebie. Warto zastosować inne, nowe kompozycje smakowe.

Kolejną ważną kwestią jest to, abyśmy się nie poddawali kiedy coś nam za pierwszym razem nie zasmakuje. Mogliśmy zjeść w knajpce, w której danie po prostu nie wyszło tak jak miało. Mogliśmy nie mieć ochoty na taką potrawę, jak to się mówi: to nie był ten dzień na eksperymenty, czy po prostu nie ta pora roku na przykład. Ile to razy trafiłam na rukolę, która była zbyt goryczkowa i nie dałam rady jej zjeść. Albo ktoś dodał do potrawki w knajpce kolendrę (w każdej możliwej postaci i przyprawę i świeże zioło), więc nie dało się pozbyć tego niesamowicie intensywnego zapachu. Zapachu, którego nie każdy lubi, jak wszystko zresztą.

Urozmaicanie

Tak! I nie chodzi mi o urozmaicanie w stylu dziś fast food jutro domowe :). Warto sięgać po takie składniki, których nigdy nie używaliście. Podpatrywać inspiracje na Instagramie, albo Pintereście. Nie wiem jak Wam, ale ja wystarczy, że wpiszę w Instagrama #veggiebowl już mam 50 pomysłów na nowe niekonwencjonalne danie. I apetyt na wszystko, więc do sklepu muszę chodzić tylko z listą zakupów ^^.

Warto zwłaszcza próbować prostych dań, nie chodzi o spędzanie w kuchni całego dnia. Zawsze powtarzam: dobre danie to szybkie danie. A urozmaicenie w tym przypadku to chociażby właśnie taka miska warzyw we wszystkich możliwych kolorach i smakach. Pamiętajmy też o zdrowych sosach na bazie oliwy czy jogurtu naturalnego wzmocnionych czosnkiem i świeżymi ziołami. Takich jak chociażby ten poniżej.

Jeśli zabraknie Ci weny pamiętaj, że masz nieograniczoną bazę inspiracji!

Zapiekane bataty z ciecierzycą curry i sosem czosnkowym

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:
2 cebule
2 bataty
200 g ciecierzycy ze słoika
natka pietruszki
oliwa
olej do smażenia
pół łyżeczki: curry, pieprzu, słodkiej papryki, chili, kurkumy
sól do smaku

sos:
150 g jogurtu naturalnego (może być sojowy)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sół, pieprz

Przygotowanie:
Bataty przekroić i równe połówki wzdłuż. Nasmarować oliwą i posolić, piec w piekarniku nastawionym na 200 st. C przez 40- 50 minut. Muszą być mięciutkie w środku. W tym czasie cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oleju, kiedy uzyska złoty kolor, dorzucić do niej przyprawy i cieciorkę. Dusić chwilę i doprawić. Kiedy bataty będą gotowe łyżeczką wydrążyć środki zostawiając około cm zapasu. Wydrążone środki zmieszać z cieciorką i nafaszerować bataty. Piec jeszcze 10 minut.

W tym czasie przystąpić do robienia sosu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i zmieszać ze wszystkimi składnikami. Gotowe bataty polewać sosem i jeść od razu!

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments