Zielone hummusy i ich sekretna receptura

Zielone hummusy i ich sekretna receptura

Hummus tłumacząc oznacza ciecierzycę. To tradycyjna pasta-dip, dodatek do pieczywa lub warzyw prosto z krajów orientu- Lewantu i Egiptu. Można polemizować nad dodatkami, jednak istotą jest jego gładkość i aksamitność, który można uzyskać za sprawą ciecierzycy ugotowanej z sodą, a wręcz rozgotowanej.

Hummus- baza

Co kraj to obyczaj, tradycyjny hummus zwykle zawiera w sobie pastę tahini (pasta sezamowa), świeży czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, jakieś ziele na przykład pietruszkę czy bazylię oraz przyprawy, najczęściej mieszankę zwaną- zatar, w której skład wchodzą majeranek, tymianek, oregano, cząber i sumak.

Ilu twórców tyle różnych kombinacji, znany jest również hummus na bazie innych strączków na przykład bobu czy białej fasoli. Również sezam można zamienić z innym ziarnem- słonecznikiem czy pestkami dyni.

Urozmaicony hummus

To wszystko składniki podstawowe, można sobie nieco urozmaicić życie. Ja uwielbiam dodawać różne roślinki, między innymi oliwki, buraka, paprykę, dynię, awokado, bakłażana, cebulę lub jak w tym wypadku jarmuż oraz mocno pietruszkową wersję. Chyba wypróbowałam wszystkie możliwe opcje.

Lubię również dodawać pestki z dyni zamiast sezamu, po pierwsze dlatego, że pastę tahini trzeba robić osobno w maszynie (która jest moją prawą ręką, niebawem ją zaprezentuję), a pestki dyni wrzucam od razu z ciecierzycą i resztą składników. Produktów gotowych nie specjalnie preferuję. Wolę sama zrobić masło orzechowe czy pastę tahini, niż kupować w sklepie. Po drugie często dzielimy się z Mamą smakołykami, a ona ma uczulenie na sezam.

Jak zrobić najlepszy hummus?

Ciecierzycę gotuje się tak samo jak fasolę. Woda po cieciorce nazywa się aquafabą, można z niej zrobić bezy, majonez wegański albo po prostu wykorzystać jako bulion do zupy. Najlepiej więc ją odlać i wykorzystać do jakiegoś dania.

Po ugotowaniu ciecierzycy i odlaniu wody należy ją zmiksować na gładko, dodać resztę składników wlewając powoli lodowatą wodę, aż do momentu uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji. Następnie doprawić i gotowe 😉

Zielone cuda

Hummus z jarmużu

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki:
450 g ugotowanej ciecierzycy
łyżeczka sody
50 g uprażonych pestek dyni
2 łyżki soku z cytryny
sól
6 ząbków czosnku
100 g jarmużu
garść bazylii
3 łyżki oleju lnianego

Hummus z pietruszki

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki:
450 g ugotowanej ciecierzycy
40 g tahini
łyżeczka sody
2 łyżki soku z cytryny
sól
6 ząbków czosnku
2 pęczki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Oba przepis wykonać tak jak w opisie powyżej. Smacznego 😉

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o